27.09.2007. / 15:24

Autor: Marko Dejanović

SLUČAJNA GRADNJA?

Američka mornarica prisiljena promijeniti kompleks u obliku svastike

S tla četiri zgrade „Naval Base” u Conoradu izgledaju kao i svake druge. Samo ptice i američka mornarica znali su da četiri obične zgrade iz zraka izgledaju kao strašan simbol, svastika

Iako je desetljećima mirno stajao u blizini San Diega u Kalifornije, vojni kompleks je u zrak odišiljao sasvim neočekivanu poruku. Ipak, zbog zabrane leta iznad tog područja, samo je američka mornarica znala za izgled njenog kompleksa iz ptičije perspektive.

S tla četiri zgrade „Naval Base” u Conoradu izgledaju kao i svake druge. Samo ptice i američka mornarica znali su da četiri obične zgrade iz zraka izgledaju kao strašan simbol. Glasnogovornik američke mornarice izjavio je da nije bilo razloga za promjene na građevinama jer ih nitko, zbog zabrane preletanja tog područja, nije mogao ni vidjeti iz zraka. Ipak, sve se promijenilo kada su se pojavile satelitske snimke i Google earth.

Ubrzo su se na internet stranicama i blogovima pojavile fotografije kompleksa u obliku kukastog križa. Razvile su se rasprave i uslijedili su prosvjedi.

Točan razlog za ovakvu konstrukciju kompleksa američke mornarice nije poznat. Pojavile su se spekulacije da su njemački ratni zarobljenici bili smješteni u tom području i da su korišteni za izgradnju kompleksa. I druge varijante su jednako opskurne. Tako se pojavila tvrdnja da je pri konstrukciji razmišljano o japanskim bombarderima koji bi se ovim izgledom kompleksa onemogućili da unište cijeli kompleks.

Prosvjedi su se nagomilali kroz godine rasprave i na kraju prisilili mornaricu da promijeni izgled svojih zgrada. Cijena radova na promijeni izgleda kompleksa iz zraka iznosit će 600 tisuća dolara.

„Ne želimo nikoga uvrijediti i ne želimo da nas se povezuje s tim simbolom“, izjavila je glasnogovornica američke vojske Angleica Dolan za New York Times.

Vezane vijesti

Dupini i morski lavovi - Oružje Američke mornarice

Dupini i morski lavovi - Oružje Američke mornarice

Američka mornarica u svojim redovima osim vojnika ima i životinjske specijalce kojih su obučeni za rad pod vodom, prenosi Daily Mail. Dupini, morski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika