21.11.2010. / 20:08

Autor: Hina

'Novi brod slovenske mornarice kao dokaz pomorskog statusa Slovenije'

"Pvim brodom kao i našim prvim ratnim brodom Ankaran dokazali smo da je Slovenija pomorska država koja je za taj status spremna i nešto napraviti, a ne samo o tome govoriti"

Foto: ArhivaFoto: ArhivaU luku Koper uplovio je u nedjelju popodne 49 metara dug patrolni brod "Triglav" koji je Slovenija kupila u Rusiji, a slovenska ministarica obrane Ljubica Jelišič izjavila je da Slovenija time dokazuje svoj status pomorske države.

"Pvim brodom kao i našim prvim ratnim brodom Ankaran dokazali smo da je Slovenija pomorska država koja je za taj status spremna i nešto napraviti, a ne samo o tome govoriti", rekla je Jelušič nakon pristanka broda u koparsku luku, govoreći na svečanosti koja je otpočela ispaljivanjem topovskih salvi i nakon što su Triglav preletjeli zrakoplovi tipa Pilatus.

"Ankaran i Triglav su dva vojna broda na kojima će se uvijek vijoriti slovenska zastava", rekla je slovenska ministrica, dodajući da su Slovenci narod s dugom pomorskom tradicijom koje su i danas svjesni i koju moraju održavati.

Iz crnomorske luke Novorosijsk brod je u matičnu luku dovela 24-eročlana slovenska posada. Sagrađen je u jednom brodogradilištu u Sankt Peterburgu, a Slovenija je njegovom nabavom iskoristila slovenski dio naslijeđenog klirinškog duga bivšeg Sovjetskog Saveza prema bivšoj Jugoslaviji.

Moderni patrolni brod iz klase "Svetljak" stajao je ukupno oko 50 milijuna dolara i predstavlja ponos slovenske mornarice iako su se u zadnje vrijeme u Sloveniji iznosile kritike kako se radi o "promašenoj investiciji" koje se Pahorova vlada trebala odreći, pa je i jedan parlamentarni zastupnik iz stranke premijera Boruta Pahora krajem tjedna oglasio njegovu "prodaju" na e-Bayu, uz tvrdnju da ga Slovenija ne treba.

Kritičari navode da je nabava broda maksimalne brzine 24 čvora, opremljenog različitim sustavima naoružanja, za Sloveniju neracionalna. Ministarstvo obrane navodi da će uz obranu slovenskog teritorijalnog mora "Triglav" služiti i za moguće zajedničke operacije u okviru NATO-a i UN-a, te čišćenje mora u slučaju ekoloških nesreća, ali isto tako i za obuku civilnih i vojnih pomoraca i za spašavanje na moru u slučaju pomorskih nesreća.

Brod je nakon pristanka u luku razgledalo više stotina građana.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 22.11.10. 00:41

Opet kekeci rade cirkus pa će poslije plakati kako ih nitko u EU ne šljivi ni 1%.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika