18.10.2007. / 15:00

Autor: Katarina Zorić

LOŠ ZAKON

Usprkos 0,0 promila 20 posto "alkoholnih" nesreća više

Ove se godine dogodilo gotovo tri tisuće nesreća više nego prošle godine, a ozlijeđenih je oko 2100 više nego lani.

Nastavak negativnog trenda povećanja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica potvrđuju i najnovije statistike Ministarstva unutarnjih poslova zaključene posljednjeg dana rujna. Podaci pokazuju da se ove godine dogodilo gotovo tri tisuće nesreća više nego prošle godine, a ozlijeđenih je čak oko 2100 više nego lani u istom razdoblju.

Ovi poražavajući podaci ne idu na ruku novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji je na snazi već tri godine.

Prometne statistike svake su godine sve gore, a novi i stroži zakon nije dao očekivane rezultate i njegova se provedba u praksi pokazala neefikasnom.

Podsjetimo, Zakon je stupio na snagu u kolovozu 2004., a najviše je odjeknuo zbog 0,0 promila, odnosno potpune zabrane alkohola za vozače. Uveo je i puno veće kazne, a usmjerenost je skrenuo na mlade vozače i motoriste.

Prometnih nesreća s mopedima i motociklima bilo je oko 20 posto više nego lani, a u njima je ove godine do kraja rujna poginulo 107 osoba, dok je lani ta brojka iznosila 73 poginule osobe. Dakle, povećanje od 34 poginula (46 posto) čak je veće od ukupnog povećanja.

Prošle je godine alkohol proglašen krivcem za 3379 nesreća sa stradalima, što je bio porast od 12 posto, a ove godine brojka je još pesimističnija jer je u devet mjeseci zabilježeno 2929 nesreća zbog alkohola sa stradalim osobama, što je čak 20 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Mladi vozači (u dobi od 18 do 24 godine), kao treća najkritičnija kategorija sudionika u prometu, donekle su stavljeni pod kontrolu represivnim zakonskim odredbama, ali ne dovoljno.

Još uvijek se bilježi devet posto više takvih nesreća nego prošle godine, ali u njima je na sreću manje poginulih. Mladi su vozači ove godine skrivili pogibiju 76 osoba, a lani je ta brojka iznosila 89 poginulih.

U problematičnu kategoriju ulaze i vozači bez položenog vozačkog ispita, a upravo je među njima zabilježen porast prometnih nesreća od 21 posto.

U policiji navode da poduzimaju sve raspoložive mjere, ali smatraju da i vozači trebaju obratiti više pažnje na sigurnost u prometu.

Vezane vijesti

Slovenski vojnici opozvani s Kosova zbog alkohola

Slovenski vojnici opozvani s Kosova zbog alkohola

Slovenija je u srijedu vratila kući četiri svoja vojnika koji su sudjelovali u mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu, jer su zatečeni u alkoholiziranom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika