03.01.2008. / 13:35

Autor: Katarina Zorić

NHS

"Svi sindikati trebaju se usuglasiti oko Poglavlja 19"

Nezavisni hrvatski sindikati u pismu ističu da se ne bi smjele dogoditi pogreške oko tog pitanja jer ih hrvatsko radništvo ne bi oprostilo, a naglašavaju da Poglavlje 19 traži zajedništvo

Nezavisni hrvatski sindikati otvorenim pismom pozvali su danas sve nacionalne sindikalne središnjice na dogovor uoči pregovora Hrvatske s EU o Poglavlju 19 koje se odnosi na zapošljavanje i socijalnu politiku.

Predsjednik NHS-a Krešmir Sever ističe da Poglavlje 19 izravno tretira tržište rada i socijalne politike u cjelini stoga je izuzetno važno za sve radnike.

"Iako će Poglavlje 19 dotaknuti neke općenitije stvari utjecat će na promjene koje će se događati u našoj zemlji, a to se u prvom redu osnosi na izmjene Zakona o radu. Upravo zato važno je da se svi sindikati mobiliziraju kako bi dobro pripremljeni ušli u pregovore. Važno je da vlastima pošaljemo poruku da smo jedinstveni i da nas se u ovom slučaju ne može zaobići", kaže Sever.

U NHS-u smatraju da je došlo vrijeme za nadilaženje međusobnih razlika i nesuglasica te ističu potrebu za razgovorom u koji svi trebaju uključiti svoje najsposobnije i najkompetentnije ljude.

Nezavisni hrvatski sindikati u pismu ističu i da se ne bi smjele dogoditi pogreške oko tog pitanja jer ih hrvatsko radništvo ne bi oprostilo, a naglašavaju da Poglavlje 19 traži zajedništvo te da je prvi u nizu ispita zrelosti kojima će biti podvrgnute sindikalne središnjice i sindikati.

Nakon tog poglavlja slični ispiti zrelosti sindikate očekuju i pri najavljenim izmjenama Zakona o radu, donošenju Zakona o minimalnoj plaći, izmjenama Zakona o privatizaciji i donošenju Zakona o organiziranom radničkom dioničarstvu i drugim pitanjima koja su važna za radnike.

Vezane vijesti

HUS i NHS: Poskupljenje kruha još je jedan udar na standard građana

HUS i NHS: Poskupljenje kruha još je jedan udar na standard građana

Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) reagirali su danas na najavu poskupljenja kruha ocjenivši to novim ozbiljnim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika