24.01.2008. / 16:16

Autor: Martina Čizmić

VATIKAN

Papa kritizira medije

"Dok tvrde da predstavljaju stvarnost, mediji mogu opravdati ili nametnuti izopačene modele osobnog, obiteljskog i društvenog života, a koji put umjesto informiranja o događajima oni stvaraju same događaje", poručuje u svojoj poruci papa

U povodu Svjetskog dana javnog informiranja, papa Benedikt XVI. u svojoj je tradicionalnoj poruci kritizirao medije koji pridonose širenju nasilja i izopačenih modela života.

"Bitno je da mediji ustrajno brane čovjeka i ljudsko dostojanstvo. Mnogi misle da je u toj sferi potrebna info-etika, kao što postoji bio-etika"", poručio je Papa. Upozorio je na opasnost pretvaranja medija u sustave usmjerene na podčinjavanje čovjeka logikama koje diktiraju dominantni interesi trenutka.

Poručio je kako mediji često postaju megafon ekonomskog materijalizma i etičkog relativizma što su prave boljke današnjeg vremena. Naglasio je kako se čovječanstvo nalazi pred raskrižjem glede nepoznanica što ih nudi napredak.

"Dok tvrde da predstavljaju stvarnost, mediji mogu opravdati ili nametnuti izopačene modele osobnog, obiteljskog i društvenog života, a koji put umjesto informiranja o događajima oni stvaraju same događaje", poručuje u svojoj poruci papa. Osudio je pribjegavanje vulgarnim temama i nasilju radi stjecanja što većeg broja čitatelja i slušatelja.

Istaknuo je važnost novih medija, telefonije i interneta koji pomažu širenju vijesti i radu novinara.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika