01.02.2008. / 09:16

Autor: Marko Biočina

IZBORI U SAD-U

Miroljubivo sučeljavanje Baracka Obame i Hillary Clinton

Obama i Hillary Clinton uglavnom su se koncentrirali na izošenje svog programa, a ne na kritiziranje programa svog protivnika, često su se smijali i komplementirali jedno drugome kada bi se složili u mišljenju.

Posljednje javno sučeljavanje američkih demokratskih predsjedničkih kandidata prije "Super-utorka", dana kada će se predizbori održati u više od pola američkih saveznih država prošla je u miroljubivom tonu. Iako je u proteklim tjednima bilo puno verbalnih sukoba između dva glavna demokratska kandidata, takva je atmosfera sinoć izostala.

Obama i Hillary Clinton uglavnom su se koncentrirali na izošenje svog programa, a ne na kritiziranje programa svog protivnika, često su se smijali i komplementirali jedno drugome kada bi se složili u mišljenju. Zbog nedavnog odustajanja Johna Edwardsa iz predsjedničke utrke, ovo je bila prva debata u kojoj su sudjelovali samo Barack Obama i Hillary Clinton, a s obzirom da oboje žele privući Edwardsove glasače, mogle su se čuti brojne pohvale na račun bivšeg senatora iz Lousiane.

Jedini veći sukob na debati nastao je kada je Obama izjavio kako smatra da bi on lakše proveo povlačenje američke vojske iz Iraka jer se za razliku od Hillary Clinton uvijek protivio tom ratu. "Mislim da će nam to biti lakše ako ćemo imati kandidata koji će moći reći: Ja sam oduvijek mislio da je Irački rat loša ideja i loša strategija", rekao je Obama ciljajući na činjenicu da je Hilllary Clinton svojedobno u Senatu svojim glasom podržala upotrebu sile u Iraku.

Hillary Clinton branila se rekavši kako joj je administarcija tada rekla da će sila biti upotrijebljena jedino kao podrška za inspektore koji su trebali utvrditi postoji li u Iraku oružje za masovno uništenje.

Također, Hillary Clinton i Obama sukobili su se na pitanju reforme zdravstvenog sustava. Iako se slažu da je reforma potrebna, razlikuju se u pristupu. Dok se Hillary Clinton zalaže za to da svi američki građani dobiju zdravstveno osiguranje, Obama smatra kako je to nerealno te kako je važno da osiguranje dobiju djeca i umirovljenici.

Upitan kako će republikanci reagirati na najave tako velikih izdvajanja iz saveznog proračuna Obama je odgovorio kako "su republikanci posljednji koji mogu pozivati na fiskalnu odgovornost nakon što su u svoja dva mandata povećali nacionalni dug za 5-6 bilijuna dolara". Ta je izjava izazvala aplauz u popunjenom Kodak Theatru u Los Angelesu, poprištu debate.

Ipak, najveći je aplauz večeri zaslužila Hillary Clinton svojom izjavom kako je "Americi bio potreban Clinton da počisti iza prvog Busha, tako da je sada opet potreban Clinton da počisti iza drugog". Analitičari procjenjuju kako su zbog miroljubivog nastupa profitirala oba kandidata, ali da nijedan nije ostvario presudnu prednost.

To, smatraju analitičari, ipak više ide u korist Hillary Clinton koja usprkos nedavnim uspjesima Obame uživa status favorita za demokratsku nominaciju.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika