06.02.2008. / 09:32

Autor: Marko Biočina

IZBORI U SAD-U

Trijumf McCaina, demokrati izjednačeni

McCain je, prema prvim rezultatima, pobijedio u najvećim državama Californiji, New Yorku i Illinoisu te je tako napravio veliko vodstvo u utrci za predsjedničku nominaciju. Kod demokrata vrijedi pravilo da se elektorski glasovi iz pojedine države dijele se proporcionalno broju osvojenih glasova birača, te je azto situacija puno neizvjesnija

Nakon jučerašnjeg dana kad su na američke predsjedničke predizbore izašli glasači iz 24 američke savezne države, John McCain postao je izgledni republikanski predsjednički kandidat, dok su Barack Obama i Hillary Clinton ostvarili gotovo izjednačeni rezultat.

Iako konačni rezultati još nisu poznati, prema vrlo pouzdanoj CNN-ovoj prognozi John McCain pobijedio je u Arizoni, Kaliforniji, Connecticutu, Delawareu, Illinoisu, Missouriju, New Jerseyu, New Yorku i Oklahomi. Te pobjede dale bi mu ogromnu prednost u borbi za republikansku nominaciju. "Od danas se moramo naviknuti na to da smo favoriti da postanemo kandidat Republikanske stranke za izbor novog predsjednika SAD-a. Iskreno, to mi nimalo ne smeta", Rekao je McCain.

Iznenađenje je odličan rezultat kršćanskog populista Mikea Huckabeeja koji je pobijedio u saveznim državama na jugu SAD-a, Alabami, Arkansasu, Georgiji, Tennesseeu and Zapadnoj Virginiji. Ukoliko Huckabee uspije zadržati podršku glasača sa juga mogao bi pobijediti Mitta Romneya i postati glavni McCainov suparnik. "Rekli su da će ova kampanja biti borba između dva kandidata. Bili su u pravu, samo što sam ja jedan od tih kandidata", rekao je Huckabee svojim glasačima.

Najveći gubitnik definitivno je bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney kojemu usprkos desecima milijuna dolara koje je uložio u kampanju sve više pada popularnost. Ipak, on je odbio odustati. "Jedna stvar je sigurna, kampanja se nastavlja. Bilo je ljudi koji su mislili da će sve biti riješeno večeras, ali to nije tako. Nastavljamo borbu.", rekao je Romney .

Prema CNN-ovoj prognozi McCain je do danas osvojio 514 delegatskih glasova, dok ga slijedi Romney sa 177 i Huckabee 122 glasova. Takav rezultat posljedica je toga da na republikanskim predizborima vrijedi pravilo da pobjednik osvaja sve delegatske glasove u državi. McCain je, prema prvim rezultatima, pobijedio u najvećim državama Californiji, New Yorku i Illinoisu te je tako napravio veliko vodstvo u utrci za predsjedničku nominaciju.

Kod demokrata pravilo je drugačije. Elektorski glasovi iz pojedine države dijele se proporcionalno broju osvojenih glasova birača. Zato jučerašnji rezultati garantiraju jedino da će borba između Baracka Obame i Hillary Clinton trajati još dugo.

Demokratski birači iz Arizone, Kalifornije, Massachusettsa, New Jerseya, New Yorka, Oklahome, Tennesseeja and Arkansasa, gdje je Bill Clinton svojedobno bio guverner, prednost su dali Hillary. Ona je u svom govoru posebno istaknula pobjedu u Massachusettsu, tvrdeći kako je zbog podrške utjecajnih Kennedyjevih Baracku Obami, to njezin najveći trijumf. "Večeras ste na birališta izašli u rekordnom broju i glasali za novu Ameriku. Nakon sedam godina predsjednika koji sluša samo posebne interese, pokazali ste da ste spremni za predsjednika koji će u Bijelu kuću donijeti vaše vrijednosti i vaše snove.", rekla je Hillary Clinton.

Pretpostavlja se da je pobjedi Hillary Clinton na Istočnoj obali i u Kaliforniji kumovala velika podrška ženskih birača i Hispanoamerikanaca.

S druge strane Barack Obama pobijedio je u Illinoisu, Alabami, Alaski, Coloradu, Connecticutu, Delawareu, Georgiji, Idahu, Kansasu, Minnesoti, Missouriju, Sjevernoj Dakoti, i Utahu.

"Došlo je naše vrijeme, promjena dolazi u Ameriku. Ono što je počelo kao šapat u Springfieldu danas je zbor milijuna onih koji zazivaju promjenu. Ovaj put će biti drugačije nego prije, jer je ova kampanja drugačija nego što su bile one prije nje", rekao je Obama mnoštvu svojih obožavatelja u Chicagu.

Prema CNN-ovoj prognozi Hillary Clinton je do sada osvojila 698 elektorskih glasova, dok Barack Obama uživa podršku 588 delegata. Za pobjedu je potrebno 2025 glasova tako da je i dalje potpuno neizvjesno tko će na kraju osigurati demokratsku nominaciju.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika