25.02.2008. / 08:44

Autor: Marko Biočina

OSCAR 2008.

Očekivani trijumf braće Coen

Oscara za glavnu mušku ulogu je u skladu s očekivanjima osvojio Daniel Day-Lewis za svoj portret pohlepnog naftnog magnata u filu "Bit će krvi" redatelja Paula Thomasa Andersona

"Nema zemlje za starce", film braće Coen po romanu Cormaca McCarthyja apsolutni je pobjednik Oscara. Na sinoćnoj ceremoniji dodjele ove najprestižnije filmske nagrade na svijetu, film Ethana i Joela Coena osvojio je Oscara u najvažnijoj kategoriji za film godine, a uz to je osvojio još tri nagrade: za režiju i scenarij i sporednu mušku ulogu.

Oscara za glavnu mušku ulogu je u skladu s očekivanjima osvojio Daniel Day-Lewis za svoj portret pohlepnog naftnog magnata u filu "Bit će krvi" redatelja Paula Thomasa Andersona. Lewis je pri uručivanju Oscara prvo kleknuo pred prezentericom nagrade Helen Mirren, a u svom govoru je zahvalio Akademiji "što ga je lupila po glavi najljepšom zlatnom batinom u Hollywoodu".

Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Marillon Cotillard za ulogu slavne pjevačice Edith Piaf u francuskom filmu "La Vie en Rose". To je bilo jedno od najvećih iznenađenja s obzirom da se favoritom smatrala Julie Christie za ulogu u filmu "Daleko od nje"..

U kategoriji sporedne ženske uloge Oscarom je nagrađena Tilda Swinton za svoje tumačenje uloge korporacijske šefica pravne službe u "Michaelu Claytonu", dok je najboljim sporednim glumcem proglašen Javier Bardem za ulogu ubojice u već spomenutom filmu braće Coen.

Najbolji strani film je austrijski film "Krivotvoritelji", dok je u većini tzv. tehničkih kategorija trijumfirao "Bourneov ultimatum". Oscar za životno djelo pripao je scenografu Robertu Boylu, koji je veći dio svoje karijere surađivao s Hitchcockom, četiri purta bio nominiran za Oscara, ali ga nikad nije osvojio.

Kao kuriozitet spomenimo da je jedan od najvećih gubitnika večeri svakako bio montažer zvuka Kevin O'Connell, koji je za svoj rad u "Transformersima" nominiran po dvadeseti put. Kao i devetnaest puta prije opet nije pobijedio.

Samu ceremoniju dodjele vodio je Jon Stewart, trajala je oko tri i pol sata, ali bilo je očito kako je štrajk scenarista trajao predugo da bi pisci u konačnici mogli osmisliti dovoljno viceva i duhovitih replika za cijelu svečanost. Zato su ovogodišnji Oscari obilovali video spotovima sa scenama iz prošlosti. Organizatori su očito na taj način pokušali pokrpati rupe u scenariju.

Dobitnici Oscara 2008:Najbolji film: "Nema zemlje za starce"

Najbolja muška glavna uloga: Daniel Day-Lewis za film  "Bit će krvi"

Najbolja ženska glavna uloga: Marion Cotillard za film  "La Vie en Rose"

Najbolja muška sporedna uloga:
Javier Bardem za film "Nema zemlje za starce"

Najbolja ženska sporedna uloga:
Tilda Swinton za film "Michael Clayton"

Najbolja režija: Joel Coen i Ethan Coen za film  "Nema zemlje za starce"

Najbolji strani film: "Krivotvoritelji" Austrija

Adaptirani scenarij: Joel Coen i Ethan Coen "Nema zemlje za starce"

Originalni scenarij: Diablo Cody, "Juno"

Animirani dugometražni film: "Juhu-hu"

Umjetnički direktor: "Sweeney Todd, đavolji brijač Fleet Streeta"

Kamera: "Bit će krvi"

Miksanje zvuka: "Bourneov ultimatum"

Montaža zvuka: "Bourneov ultimatum"

Originalna glazba: "Okajanje" Dario Marianelli

Originalna pjesma: "Falling Slowly" iz filma "Once", Glen Hansarda i Marketa Irglove

Kostimografija:"Zlatno doba kraljice Elizabete"

Dokumentarni dugometražni:
"Taxi to the Dark Side"

Dokumentarni kratkometražni:
"Freeheld"

Montaža: "Bourneov ultimatum"

Make-up: "La Vie en Rose"

Animirani kratkometražni film: "Peter & the Wolf"

Kratki igrani film: "Le Mozart des Pickpockets"

Vizualni efekti: "Zlatni kompas"

Vezane vijesti

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

Oscara za najbolji animirani film osvojio je "Rango" Gorea Verbinskog, dok je najboljim dokumentarnim filmom proglašen "Undefeated" Daniela Lindsaya… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika