29.02.2008. / 08:35

Autor: Marko Biočina

SPOR OKO ZERP-A

Pahor: Slovenija nikad neće pristati na kompromis

Pahor smatra kako se pozicije Italije i Slovenije u ovom sporu razlikuju jer je za Italiju problematičan samo ribolovni dio pojasa, dok je za Sloveniju on u cijelosti neprihvatljiv je prejudicira pitanje granice

Nakon što je hrvatski premijer Ivo Sanader najavio kako će Italiji i Sloveniji predložiti kompromisno rješenje spora oko ZERP-a, nije dugo trebalo čekati odgovor slovenske strane. U intervjuu za Jutarnji list slovenski zastupnik u Europarlamentu Borut Pahor ponovio je stajalište kako njegova zemlja neće pristati na bilo kakav kompromis: "Ne vidim koje bi to čudesno rješenje bilo osim onoga da se ZERP prestane primjenjivati na zemlje članice Europske unije. Razgovarao sam sa talijanskim kolegama i čini mi se da su se i njihovi stavovi u posljednje vrijeme dodatno zaoštrili, što može biti uzrokovano i tamošnjom izbornom kampanjom".

Pahor smatra kako se pozicije Italije i Slovenije u ovom sporu razlikuju jer je za Italiju problematičan samo ribolovni dio pojasa, dok je za Sloveniju on u cijelosti neprihvatljiv je prejudicira pitanje granice.

Zato je, kaže Pahor, vrlo teško vjerovati da Slovenije može pristati na bilo kakvo kompromisno rješenje: "Pitanje ZERP-a sada je najbitnije. Za Sloveniju koja je sada predsjedavajuća Unije to je osjetljivo pitanje. Stvara se dojam da je Slovenija protiv ulaska Hrvatske u EU, što nije točno. Nije dobro ono što je Sanader rekao, da jedna država EU blokira pregovore Hrvatske. On nije spomenuo Sloveniju, ali znalo se da na nas misli. To je najozbiljnije zaoštravanje odnosa Hrvatske i Slovenije u posljednje vrijeme".

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika