18.03.2008. / 10:38

Autor: Nina Tomljanović, Katarina Zorić

ZERP

Slovenija će tužiti Hrvatsku

Kovač je kazao da je slovenska vlada odlučila zaštititi slovenske ribare u njihovu radu na otvorenome moru i da će im nadoknaditi svu štetu koju je Hrvatska nanijela primjenom ZERP-a

Slovenski list Delo, citirajući izjavu glasnogovornika slovenskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane Jerneja Kovača, piše da je slovenska vlada odlučila podignuti tužbu protiv Hrvatske zbog, kako se navodi, štete prouzročene hrvatskom primjenom ZERP-a.

Kovač je kazao da je slovenska vlada odlučila zaštititi slovenske ribare u njihovu radu na otvorenome moru i da će im nadoknaditi svu štetu koju je Hrvatska nanijela primjenom ZERP-a.

Delo u istom tekstu navodi kako dvije najpoznatije slovenske ribarice, Riba 1 i Riba 2 ponovo ribare na donedavnom području hrvatskog ZERP-a te da im je ovaj put ribolov ometalo jedino jugo koji je zapuhalo.

Također se dodaje kako je ribarima žao što su na vrhuncu ribolovne sezone morali provesti dva i pol mjeseca na kopnu jer bi, kako navodi Delo, u tom razdoblju mogli navodno ulovili čak 120 tona plave ribe, što je gotovo četvrtina cjelokupnog ulova. Time im je prouzročena šteta od oko 100 tisuća eura.

Slovenska tužba možda ima osnovuStručnjaci za međunarodno pravo složni su da Slovenci nemaju pravne osnove tužiti Hrvatsku zbog primjene ZERP-a jer je to naše pravo po međunarodnoj konvenciji o pravu mora i općem međunarodnom pravu te smatraju da bi svaki normalan sud tužbu odbacio.

Međutim, upozoravaju da tužba može imati osnove ako je Slovenci postave tako da je njihovim ribarima ZERP-om bio zapriječen prolaz u međunarodne vode, javlja Media servis.

Stručnjaci smatraju da zbog nerješenog graničnog pitanja u Savudrijskog vali, tako postavljen problem u pravnom smislu nije za odbaciti.


Mehun: Nemamo službenih informacijaInformaciju o tužbi koju, prema pisanju slovenskih medija, Slovenija pokreće prema Hrvatskoj komentirao je glasnogovornik hrvatske Vlade Zlatko Mehun koji je kazao kako o tome još nisu primili nikakvu službenu informaciju.
"Ako su te informacije točne, moram kazati da se radi o još jednom besprimjerenom i jednostranom potezu naših susjeda", kratko je kazao Mehun.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika