18.03.2008. / 18:52

Autor: Katarina Zorić

ZERP

Slovenija neće tužiti Hrvatsku

\"Nigdje u Delu ne piše da će Slovenija zbog uzrokovane štete od ZERP-a tužiti Hrvatsku i riječ je o sasvim pogrešnom prenošenju odgovora koje je Delu uputilo naše Ministarstvo\", navodi se među ostalim u izjavi slovenskog Ministarstva poljoprivrede

Slovenija ne namjerava tužiti Hrvatsku zbog navodne štete koju su slovenski ribari imali zbog primjene ZERP-a, priopćilo je slovensko Ministarstvo poljoprivrede. Ističu da je došlo do nesporazuma zbog vijesti koju su od ljubljanskog Dela danas preuzeli neki hrvatski novinski portali.

U priopćenju se navodi da u vijesti Dela nema riječi tužba nego se govori o potraživanju. "Nigdje u Delu ne piše da će Slovenija zbog uzrokovane štete od ZERP-a tužiti Hrvatsku i riječ je o sasvim pogrešnom prenošenju odgovora koje je Delu uputilo naše Ministarstvo", navodi se među ostalim u izjavi Ministarstva poljoprivrede koje tumači da je zapravo samo prenijelo službeno stajalište Vlade nakon početka primjene ZERP-a na članice EU-a s 1. siječnja po kojem se za Sloveniju na Jadranskom moru ništa nije promijenilo te da slovenski ribari i dalje mogu loviti ribu gdje su je i prije lovili.

Delo je međutim - ne precizirajući da se radi o priopćenju za javnost ili pismenom odgovoru Vlade od prije mjesec dana - navelo da im je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Jernej Kovač rekao da se slovenska Vlada obvezala da će štititi interese slovenskih ribara i njihovu djelatnost na otvorenom moru te da će im svaka moguća šteta biti nadoknađena i da će se voditi kao potraživanje prema Hrvatskoj.

Iako je Hina pokušala dobiti objašnjenje slučaja, glasnogovornik Kovač nije odgovorio na telefonski poziv ni na upućeno e-mail pitanje.

Slovenski mediji objavili su danas da su dvije slovenske kočarice nakon što je u subotu prestala primjena ZERP-a na članice EU-a, lovile na otvorenom moru u Jadranu, 30-ak milja zapadno od otoka Suska, ali da su umjesto očekivanih desetak tona ribe ulovili samo polovicu i da je tamo bilo i mnogo talijanskih ribarica. Što se tiče postupka hrvatskih vlasti, kapetani ribarica izjavili su za slovenske medije da su postupci bili rutinski, odnosno da su se morali identificirati lučkoj kapetaniji te prijaviti broj članova posade i njihovu nacionalnost.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika