25.03.2008. / 17:34

Autor: Katarina Zorić, Hrvoje Šimičević

KRAJ KRIZE

U Osijeku dogovorena koalicija

Na inzistiranje HNS-a, umjesto Đapića, gradonačelnički kandidat je HSP-ovac Gordan Matković. Zamjenici gradonačelnika trebali bi prema dogovoru biti iz redova SDP-a i HNS-a, dok je predsjednik HSP-a Anto Đapić kandidat za predsjednika Gradskog vijeća

Osječki čelnici SDP-a i HSP-a, uz koalicijsku listu HNS-HSU-Zeleni, gotovo sedam mjeseci od početka krize vlasti postigli su danas dogovor o formiranju osječke gradske vlasti. Nakon što su prikupili većinu u Gradskom vijeću u koaliciji je odlučeno kako će novi gradonačelnik biti HSP-ovac Gordan Matković, dok je predsjednik HSP-a Anto Đapić, nakon inzistiranja HNS-a da ne preuzme čelno mjesto u gradu, postao predsjednik Gradskog vijeća.

Zamjenici gradonačelnika trebali bi prema dogovoru biti iz redova SDP-a i HNS-a. U povodu uspostavljanja koalicije budući dogradonačelnik HNS-ovac Ivan Vrdoljak istaknuo je kako će današnjim dogovorom svi projekti koje već dvije godine spominju u gradu biti realizirani u sljedećih godinu dana. U gradskoj riznici čeka ih oko 600 milijuna kuna koje treba utrošiti za tu namjenu.

Kao glavni motiv formiranja ovakve koalicije predsjednica osječkog SDP-a Biljana Borzan istaknula je želju socijaldemokrata da grad napokon profunkcionira i prestane biti grad slučaj. Rok potvrđivanja nove vlasti u Osijeku od strane Ureda državne uprave je do 14. travnja. Na upit tko je u pregovorima bio popustljiv, Đapić je rekao da su sve strane na određeni način odstupile od nekih ranijih stajališta. Najavio je da će "sa svoje strane nastojati učiniti maksimum koji je u ovome trenutku moguć".

Škoro: Birači su izigraniGradonačelnički kandidat HDZ-a Miroslav Škoro nezadovoljan je novom koalicijom. Kaže da je Đapić bio nositelj liste pravaša, pa su birači u prvom redu glasovali za njega kao gradonačelnika.

"Mislim da je to na neki način izigravanje volje glasača. Načinjen je ustupak koji nije trebalo napraviti, barem ne na ovaj način", rekao je Škoro za Media servis.

Šišljagić: Matković je figura, grad će stvarno voditi ĐapićHDSSB-ov Vladimir Šišljagić ne vjeruje da će osječka vladajuća koalicija izdržati do kraja mandata, javlja Media servis. "Osijekom će vladati neprirodna koalicija lijevih i desnih", kaže Šišljagić koji smatra da se takav mozaik gradske vlasti mogao složiti i nakon prvih izvanrednih izbora, no da tada za takvo nešto nije bilo ni želje ni volje.

Đapićevo prepuštanje gradonačelničke fotelje stranačkom kolegi Gordanu Matkoviću, Šišljagić naziva čistim fingiranjem. "U ovom budućem razdoblju sasvim je sigurno da će grad voditi Đapić i kao predsjednik Gradskog vijeća, i kao predsjednik HSP-a", rekao je Šišljagić.

Vezane vijesti

Nema više milosti za Grčku

Nema više milosti za Grčku

Koliko god da se može odahnuti nakon što je Grčka brzo dobila novu vladu, tako posao nije gotov. Prije svega Europa mora pokazati što može, piše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika