16.04.2008. / 09:00

Autor: Marko Biočina

Kriza burze

HSLS optužio Hanfu za financijski inženjering

U Hanfi su odbacili ovakve navode Kosora rekavši kako odluka Hanfe da mirovinskim fondovima dopusti kupovanje dionica iz javnih dioničkih društava ni u kojem slučaju nije mogla utjecati na pad burze jer je taj novac opet poslije završio na burzi

Šef zagrebačkog ogranka HSLS-a Darinko Kosor oštro je kritizirao Hrvatsku agrenciju za nadzor financijskih usluga i njezinog predsjednika Antu Samodola. Kosor smatra kako je sadašnja kriza na tržištu i pad vrijednosti dionica na zagrebačkoj burzi izazvala Hanfa svojom odlukom da mirovinskim fondovima dopusti da kupuju dionice javnih dioničarskih društava.

To je uzrokovalo pad vrijednosti dioničkih fondova koji su bili prisiljeni prodavati svoje najbolje dionice kako bi očuvali likvidnost. U tom su procesu, kako kaže Kosor, najviše izgubili mali ulagači koji su bili vlasnici udjela u tim dioničkim fondovima, a nisu dovoljno educirani o trgovini dionicama.

"U posljednja tri mjeseca potres na burzi progutao je 100 milijardi kuna, a cijena dionica pala je 40 posto. Istodobno, tvrtke na temelju kojih se utvrđuje Crobex u ta tri mjeseca ne bilježe gubitke, već rast dobiti od 20 do 50 posto. Zna li se da analitičari tržišta kapitala tvrde da se američka kriza nije prelila na hrvatski teren, može se reći da je u Hrvatskoj na djelu novi, namjerni i sofisticirani oblik financijskog inženjeringa osmišljena u određenim institucijama. U tom će inženjeringu stradati 100.000 malih ulagača koji su se, među ostalim, zahvaljujući i reklamnim kampanjama, uključili u tržište kapitala", rekao je Kosor.

U Hanfi su odbacili ovakve navode Kosora rekavši kako odluka Hanfe da mirovinskim fondovima dopusti kupovanje dionica iz javnih dioničkih društava ni u kojem slučaju nije mogla utjecati na pad burze jer je taj novac opet poslije završio na burzi.

Vezane vijesti

Agrokor ne želi dati ponudu za Belje

Agrokor ne želi dati ponudu za Belje

Koncern Agrokor neće dati ponudu za preuzimanje Belja, kao što im je to naložila Hanfa, već su protiv takvog rješenja podigli tužbu na Ustavnom sudu.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika