23.04.2008. / 09:23

Autor: Marko Biočina

Američki predizbori

Hillary Clinton trijumfirala u Pennsylvaniji

Na temelju 96 posto prebrojanih glasačkih listića, Hillary Clinton je osvojila 55 posto, a njezin suparnik Barack Obama 45 posto glasova

Hillary Clinton pobjednica je preliminarnih izbora Demokratske stranke u Pennsylvaniji. Pennsylvanija je vrlo bitna država u procesu osvajanja demokratske predsjedničke nominacije jer iz nje na glavnu konvenciju dolazi čak 158 delegata.

Na temelju 96 posto prebrojanih glasačkih listića, Hillary Clinton je osvojila 55 posto, a njezin suparnik Barack Obama 45 posto glasova. To znači da bi Hillary na kraju mogla osvojiti podršku između 80 i 90 delegata od ukupno 158.

Njezina pobjeda bila je očekivana s obzirom da u Pennsylvaniji živi velik broj konzervativnog i relativno neobrazovanog stanovništva, te katolika koji su naklonjeniji Hillary Clinton nego Obami. Tako je na kraju i bilo.

Obama je pobijedio u urbanim područjima, a Hillary Clinton u ruralnim područjima, naročito među siromašnim i niže obrazovanim bijelcima. Analitičari su već prije nekoliko dana predvidjeli ovakav epilog.

Prema njihovoj prognozi, nakon relativno uske pobjede Hillary Clinton u ovoj državi, Obama će već za dva tjedna uzvratiti na preliminarnim izborima u Sjevernoj Karolini i Indiani.

Iako joj je trebala puno uvjerljivija pobjeda od ove koju je ostvarila Hillary Clinton je neposredno nakon objave prvih rezultata objavila kako je cijeni svakju pobjedu i kako neće odustati.

Takav rasplet događaja ustvari najviše odgovara republikanskom predsjedničkom kandidatu Johnu McCainu jer jamči daljnje nadmetanje Obame i Hillary Clinton. Dok Demokrati budu trošili novac i vrijeme na međusobno nadmetanje McCain će u miru prikupljati donacije i smišljati strategiju za predsjedničke izbore.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika