06.05.2008. / 09:16

Autor: Katarina Zorić

Mianmar

Poginulo više od 15 tisuću ljudi, svijet šalje pomoć

Bruxelles je obznanio nepotvrđena izvješća o nekim mjestima na delti Irrawaddy, prve regije koju je zadesio ciklon kasno u petak navečer, prema kojima je uništeno 95 posto regije i da su sustavi opskrbe vodom uništeni. Brojne zemlje i međunarodne organizacije mobilizirale su se kako bi pomogli preživjelima

Ciklon Nargis koji je ovog vikenda opustošio više regija Mianmara usmrtio je više od 15.000 ljudi, a više od 3 tisuće vode se kao nestali, rekao je danas ministar vanjskih poslova Nyan Win. Dodao je da se još skupljaju podaci te da bi moglo biti i više žrtava. Pozdravio je obećanje pomoći u lijekovima i hrani susjednog Tajlanda.

Europska komisija je deblokirala hitnu pomoć od dva milijuna eura za žrtve ciklona. "To je strašna katastrofa koja zahtijeva brz i učinkovit odgovor", komentirao je povjerenik za humanitarnu pomoć Louis Michel u priopćenju.

Bruxelles je obznanio nepotvrđena izvješća o nekim mjestima na delti Irrawaddy, prve regije koju je zadesio ciklon kasno u petak navečer, prema kojima je uništeno 95 posto regije i da su sustavi opskrbe vodom uništeni. Brojne zemlje i međunarodne organizacije mobilizirale su se kako bi pomogli preživjelima.

Suočeni s težinom katastrofe vlasti Mianmara su "izrazile spremnost primanja međunarodne pomoći", čiji se načini trebaju odrediti, rekla je glasnogovornica UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova Elisabeth Byrs.

Pet regija je najjače zahvaćeno cikonom Nargis, posebice ušće Irrawaddy na jugozapadu zemlje. Vladini mediji su izvijestili da je više od 97.000 ljudi bez domova na otoku Haing Gyi.

Više obalnih naselja je u potpunosti uništeno, rekao je glasnogovornik Međunarodnog saveza Crvenog križa, a težina uništenja komplicira upućivanje pomoći onima kojima je najpotrebnija, rekao je u Bangkoku Mishael Annear, regionalni koordinator za vođenje katastrofa.

Ujedinjeni narodi se spremaju poslati hitnu pomoć i ekipu od pet stručnjaka za katastrofe, rekla je glasnogovornica organizacije Elizabeth Byrs, prenosi AFP.

Unicef je odredio u petak pet misija za procjene, dok je Svjetski program za hranu pripremio 500 tona hrane. Sjedinjene Države su odmah deblokirale 250.000 dolara preko njihovog veleposlanstva u Yangonu i razmatraju načine dodatne pomoći.

Spremna je i američka ekipa hitne pomoći za prirodne katastrofe kako bi procijenila potrebe na licu mjesta, ali još nije dobila zeleno svjetlo vlasti Mianmara. Njemačka vlada je osigurala 500.000 eura, Norveška namjerava deblokirati 10 milijuna kruna (1,3 milijuna eura) ali ih želi uputiti putem UN-a ili Crvenog križa.

Vojska Tajlanda je najavila da će uputiti lijekove i hranu dok je Japan najavio 266.000 dolara hitne pomoći. Indija će poslati hitnu pomoć u dva ratna broda puna namirnica, šatora, pokrivača, lijekova i odjeće.

Glavni tajnik Aseana je pozvao "sve zemlje članice Aseana da upute hitnu pomoć u Mianmar".

Unatoč razornom ciklonu vojna hunta koja vlada Mianmarom namjerava u subotu provesti referendum o novom ustavu za kojeg tvrdi da će otvoriti put višestranačkim izborima 2010.

Vezane vijesti

Povijesno putovanje Europom

Povijesno putovanje Europom

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi pošla je u srijedu ujutro iz Yangona u povijesno putovanje Europom, gdje će napokon održati govor kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika