06.05.2008. / 18:24

Autor: Katarina Zorić, Tanja Molvarec

CIKLON NARGIS

Mianmar upozoren 48 sati unaprijed

Laura Bush, supruga američkog predsjednika Georga W. Busha, optužila je mijanmarsku vladu da nije upozorila stanovništvo o dolasku ciklona Nargis

Indijska meteorološka služba objavila je da je upozorila Mianmar 48 sati unaprijed o dolasku ciklona Nargis u kojem se broj stradalih penje na 22 tisuće. "Četrdeset i osam sati prije nego što je Nargis pogodio Mianmar upozorili smo tamošnje agencije o ciklonu, njegovoj gravitaciji i svim ostalim pitanjima vezanim za ciklon", izjavio je glasnogovornik odjela indijske meteorološke službe B.P.Yadav.

Objasnio je da je njihova zadaća unaprijed upozoriti na nesreću. Slučaj Mianmara Yadav je komentirao riječima da je bilo "dovoljno vremena da oni poduzmu mjere opreza, kao što je evakuacija". Dodao je i da ta služba koja pripada Svjetskoj meteorološkoj organizaciji nadgleda i razvoj ciklonskih oluja iznad Indijskog oceana.

Jučer je i Laura Bush, supruga američkog predsjednika Georga W. Busha optužila mijanmarsku vladu da nije upozorila stanovništvo o dolasku ciklona Nargis.

Pet regija je najjače zahvaćeno cikonom Nargis, posebice ušće Irrawaddy na jugozapadu zemlje. Vladini mediji su izvijestili da je više od 97.000 ljudi bez domova na otoku Haing Gyi. U Mianmaru se crna brojka poginulih popela na 22 tisuće. Oko četrdeset tisuća osoba smatra se nestalima, a strahuje se kako bi se broj poginulih u razornom ciklonu Nargis mogao popeti na više od 50 tisuća.

Iako vlast tvrdi kako pomaže svjedoci kažu kako vojnici jesu na ulicama, no da pomoć pružaju uglavnom budistički svećenici.

Unicef je odredio u petak pet misija za procjene, dok je Svjetski program za hranu pripremio 500 tona hrane. Sjedinjene Države su odmah deblokirale 250.000 dolara preko njihovog veleposlanstva u Yangonu i razmatraju načine dodatne pomoći.

I UNICEF u Hrvatskoj prikuplja pomoć

Zagrebački ured UNICEF-a izvijestio je danas da prikuplja u Hrvatskoj novčanu pomoć za djecu i obitelji pogođene ciklonom Nargis u Mianmaru.

Donacije građana i tvrtaka, kako je priopćeno, mogu se poslati preko internetske stranice www.unicef.hr ili uplatom na žiro-račun 2360000-1500124852 te pozivom na broj 862-01.

UNICEF procjenjuje kako su trenutačno na terenu najpotrebniji pitka voda, hrana, šatori, kompleti za preživljavanje obitelji, lijekovi, pokrivači i mreže protiv komaraca. Također podsjeća da je udio žena i djece u mianmarskom pučanstvu viši od 60 posto.

Vezane vijesti

Povijesno putovanje Europom

Povijesno putovanje Europom

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi pošla je u srijedu ujutro iz Yangona u povijesno putovanje Europom, gdje će napokon održati govor kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika