27.05.2008. / 16:43

Autor: Tanja Molvarec

Mianmarska vlast

Prodemokratskoj oporbenoj čelnici bez obrazloženja produljen pritvor

Aung San Suu Kyi je zadnji put uhićena, kako joj je objašnjeno, "zbog njezine zaštite", nakon sukoba između njezinih simpatizera i pobornika hunte

Prodemokratskoj oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi produljen je pritvor za sljedećih šest mjeseci. Dužnosnik koji je htio ostati anoniman rekao je da je jedan čelnik otišao do njezine kuće kako bi joj osobno pročitao odluku o produljenju kućnog pritvora na šest mjeseci. Međutim, jedan diplomat u Yangonu kazao je da je Suu Kyi, dobitnici Nobelove nagrade za mir, pritvor produljen na godinu dana.

U zadnjih 18 godina Suu Kyi (62) provela je u zatvoru ili u kućnom pritvoru više od 12 godina života. Zadnji je put uhićena, kako joj je objašnjeno, "zbog njezine zaštite", nakon sukoba između njezinih simpatizera i pobornika hunte.

Odluka o produženju pritvora nije razjašnjena. Suu Kyi je dobitnica Nobelove nagrade za mir a zatočena je bez suđenja. Ovakav potez mianmarskih vlasti mogao bi ugroziti željenu pomoć od zapadnih zemalja u iznosu od nekoliko desetaka milijuna dolara nakon što je Mianmar pogodio ciklon Nargis.

Vezane vijesti

Povijesno putovanje Europom

Povijesno putovanje Europom

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi pošla je u srijedu ujutro iz Yangona u povijesno putovanje Europom, gdje će napokon održati govor kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika