09.06.2008. / 15:24

Autor: Katarina Zorić

Summit EU-SAD

Glavna tema bit će globalna sigurnost

"Prvo poglavlje na summitu bit će opsežno pitanje globalne sigurnosti, koje obuhvaća tematiku zapadnog Balkana, Bliskog istoka, Gruzije, odnosa s Rusijom. Izvršit će se i pregled bilateralnih transatlantskih odnosa", rekao je Rupel u Ljubljani

Globalna sigurnost, transatlantski odnosi, klimatske promjene i energetska sigurnost bit će glavne teme sutrašnjeg summita Europske unije i SAD-a u Sloveniji, najavio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. Istaknuo je da je usklađena i završna izjava i to nakon "napornih pregovora" oko pojedinih formulacija koji su vođeni zadnjih dana.

"Prvo poglavlje na summitu bit će opsežno pitanje globalne sigurnosti, koje obuhvaća tematiku zapadnog Balkana, Bliskog istoka, Gruzije, odnosa s Rusijom. Izvršit će se i pregled bilateralnih transatlantskih odnosa", rekao je Rupel u Ljubljani.

Istaknuvši kako summit neće donijeti revolucionarne novosti, Rupel je rekao da ipak očekuje zanimljive razgovore o nekim pitanjima. Najavio je da će predstavnici EU na području koje se tiče klimatskih promjena pokušati uvjeriti američke sugovornike da se pridruže Europi "u borbi za budućnost planeta".

Naime, pitanje borbe protiv klimatskih promjena jedno je od najvećih otvorenih pitanja između EU-a i SAD-a. Busheva administracija nije spremna potpisati sporazum o ograničenju emisija stakleničkih plinova bez uključenja velikih država s gospodarstvima u razvoju, poput Kine i Indije. Rupel je naglasio da je summit za Sloveniju veliki izazov: "Moramo ga obaviti kako treba i pri tom biti čvrsti u zastupanju europskih stajališta".

Bush će doputovati u Sloveniju večeras oko 21 sat. Prije sutrašnjeg sastanka na vrhu s predsjednikom Europske komisije Barrosom i drugim članovima Europske komisije sastat će se bilateralno sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom i premijerom Janezom Janšom. Slovenija je prva postaja Busheve osmodnevne turneje u više europskih država.

Vezane vijesti

Strože prema nacionalnim proračunima

Strože prema nacionalnim proračunima

Skupina ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije pozvana da razmotri budućnost Europske unije pozvala je u preliminarnom izvješću,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika