21.06.2008. / 11:21

Autor: Tanja Molvarec

Barack Obama o kampanji svog protivnika:

Pokušat će vas zastrašiti činjenicom da sam crnac

Obama očekuje da će kampanja Johna McCaina biti usmjerena prem isticanju njegove rase. iako McCain ima prednost među bijelim biračima, razlika je samo u 20 posto glasova jer McCain ima 55 posto glasova potpore a Obama 35 posto.

Senator iz Illinoisa Barack Obama izjavio je jučer da očekuje da će republikanci u predizbornoj kampanji birače pokušati zastrašiti činjenicom da je Afroamerikanac. "Mi znamo kakvu vrstu kampanje će voditi. Oni će vas pokušati prestrašiti sa mnom. On je mlad i neiskusan, a ima i čudno ime. A jesam li spomenuo da je crnac?", rekao je Obama na skupu donatora njegove kampanje u Jacksonvilleu. Obama je ipak izrazio nadu da će Amerikanci prepoznati da takve stvari ljude samo dijele jedne od drugih. Senator John McCain, Obamin protukandidat često mu kao manu ističe neiskustvo a njegovu politku prevrtljivom i nesigurnom.

Barack Obama se u kampanji predstavlja kandidatom koji donosi promjene i može premostiti podjele u zemlji uključujući i one rasne. "Odgojili su me majka i djed. Nismo imali puno novaca ali su me naučili vrijednostima koje i danas zastupam", rekao je Obama u jednom intervjuu.

Ako je suditi prema anketama, Obama ima prednost pred McCainom među Latinoameričkom populacijom te katoličkom. Jedna nedavno provedena anketa je pokazala da Obama stekao više potpore Židovskih glasača (Obama 23 posto a McCain 29 posto). Iako McCain ima prednost među bijelim biračima, razlika je samo u 20 posto glasova jer McCain ima 55 posto glasova potpore a Obama 35 posto.

Neki analitičari smatraju da bi Obama ako uspije zadržati potporu žena, Afroamerikanaca, Latinoameikanaca i obrazovanijih građana, mogao stići i do Ovalnog ureda.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika