26.06.2008. / 12:34

Autor: Marko Muždalo

Teroristička organizacija

Al-Qaeda u Bosni i Hercegovini?

Sumnja se da Al-Qaeda u BiH djeluje putem navodnih humanitarnih organizacija koje je UN proglasio suradnicima te terorističke organizacije.

"Posjedujemo određene podatke i indicije da su neke od ovih organizacija aktivne u BiH ali pod drugim imenom. Osobe koje su radile u zabranjenim, danas rukovode nekim drugim organizacijama što je pokazatelj da su još aktivne u BiH." - izjavio je Vjekoslav Vuković, pomoćnik ministra za sigurnost BIH, za banjalučke "Nezavisne novine" govoreći o potencijalnoj aktivnosti terorističke organizacije Al-Qaeda u Bosni i Hercegovini.

Sumnja se da Al-Qaeda djeluje putem navodnih humanitarnih organizacija koje je UN proglasio suradnicima te terorističke organizacije. Na popisu su organizacije Al-Furqan, Al-Haramain & Al-Aqsa Charity Foundation, Al-Haramain Islamic Foundation, Bosanska idealna futura (BIF), Global Relief Foundation te Taibah International koje su sve imale urede na području Bosne i Hercegovine.

Većini tih organizacija rad je zabranjen nakon terorističkih napada 11. rujna, a neki od čelnika uhićeni su i procesuirani, poput Muniba Zahiragića, koji je 2003. osuđen na dvije godine zatvora zbog špijunskih aktivnosti. Pomoćnik ministra Vuković također je potvrdio kako vlasti Bosne i Hercegovine imaju potrebne podatke o osobama i organizacijama koje su na UN-ovu popisu pomagača terorizma te da se poduzimaju sve potrebne mjere.

Pomoćnik ravnatelja Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Dragan Lukač izjavio je da su zatvoreni svi uredi spornih organizacija na području Bosne i Hercegovine, a činjenicu da se te organizacije i dalje nalaze na "crnoj listi" UN-a, objašnjava time da organizacije djeluju u drugim zemljama. "Poznato je da one djeluju u nekim drugim zemljama poput Afganistana."- izajvio je Lukač.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika