05.11.2008. / 06:55

Autor: Marko Biočina

Pobjednički govor

Obama: "Ispred nas je dugačka cesta i težak uspon"

Nedugo nakon što su objavljeni prvi izborni rezultati za savezne države Pennsylvaniju i Ohio, postalo je jeasno kako je Obama ostvario pobjede u tim državama, te kako je samim vrlo izvjesno da će on bi5ti novi predsjednik. Nedugo nakon toga Obama se obratio svojim pristašama okupljenim u Chicagu, gdje se okupilo više od 125 tisuća ljudi. 

"Ima li još koga tko sumnja da je Amerika mjesto gdje je sve moguće? Tko se još pita jesu li snovi naših osnivača prazni, tko još ispituje snagu naše demokraciju? Ova večer je vaš odgovor!", rekao je Obama.

On je zahvalio svima koji su usprkos brojnim poteškoćama i višesatnim čekanjima na biračkim mjestima izašli na izbore i glasali: "Ljudi koji su satima čekali u redu za glasanje vjerovali su da upravo njihov glas može biti promjena. Bogati ili siromašni, demokrati ili republikanci, gay ili hetero, bolesni ili zdravi, Amerikanci su još jednom pokazali svijetu kako nisu samo kolekcija pojedinaca".

Obama je zahvalio svom potpredsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu, ali i svojoj obitelji, te jučer preminuloj baki: "Ja sada ne bih stajao na ovom mjestu bez potpore svoje supruge, sada prve dame SAD-a Michelle Obama. Iako više nije s nama, znam da nas moja baka gleda. Ona je puno učinila za mene i zahvaljujući njoj postao sam to što jesam".

Također, posebno se osvrnuo i na svog protukandidata Johna McCaina kojem je čestitao na na "dugoj i snažnoj borbi".

Na kraju Obama je građanima SAD-a poručio kako ih čekaju teška vremena: "Cesta ispred nas je dugačka. Uspon će biti težak. Možda nećemo stići tamo u jednoj godini ili čak mandatu, ali Ameriko, nikad nisam imao više nade da ćemo stići tamo kao što imam večeras. Obećavam vam - stići ćemo tamo kao ljudi."

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika