05.01.2009. / 01:22

Autor: Hina

Zbog korupcijske afere Obama ostao bez ministra trgovine

Saveznom istragom utvrđuje se kako je kalifornijska tvrtka CDR Financial Products, koja je obilato donirala Richardsonove političke aktivnosti, dobila državni ugovor s Novim Meksikom vrijedan više od milijardu dolara

Nesuđeni ministar trgovine Bill Richardson i novi predsjednik SAD-a Barack Obama; Foto: ReutersNesuđeni ministar trgovine Bill Richardson i novi predsjednik SAD-a Barack Obama; Foto: ReutersGuverner Novog Meksika Bill Richardson povukao je svoju kandidaturu za dužnost ministra trgovine u administraciji izabranog američkog predsjednika Baracka Obame, objavili su u nedjelju u priopćenjima Richardson i Obama.

Richardson je kao smetnju naveo aktualnu saveznu istragu njegovih veza s tvrtkom iz Kalifornije koje je dobila unosni ugovor s Novim Meksikom nakon davanja donacija za više Richardsonovih političkih aktivnosti.

Richardson u priopćenju objašnjava kako je zatražio od Obame "da ne ide dalje" s njegovom nominacijom.

"To sam učinio s velikom tugom. No aktualna istraga tvrtke koja je poslovala s državnom vladom Novog Meksika obećava da će se produljiti više tjedana ili možda mjeseci", naveo je u priopćenju Richardson.

Ističući kako je njegova vlada postupala primjereno i da očekuje od istrage da to potvrdi, on je dodao kako bi "istraga dovela do odgoda u postupku potvrđivanja" njegove kandidature u Senatu.

Richardson, jedna od najistaknutijih hispanoameričkih dužnosnika Demokratske stranke, koji je bio ministar energetike i veleposlanik pri UN-u u administraciji Billa Clintona, najavio je ostanak na dužnosti guvernera.

Obama je u priopćenju naveo da je s "dubokim žaljenjem" prihvatio odluku Richardsona.

"Guverner Richardson je izniman javni službenik i kao ministar trgovine u naš ekonomski tim bi donio veliko iskustvo prikupljeno tijekom izvanredne karijere na saveznim i državnim dužnostima", navodi se u Obaminu priopćenju.

Richardsonovo povlačenje je prvi takav poremećaj u postupku sastavljanja Obamine administracije i drugi slučaj političke korupcije koji pogađa njegovu tranziciju prema predsjedništvu, nakon skandala s guvernerom Rodom Blagojevichem iz Illinoisa, koji je prema istrazi FBI-a pokušao prodati Obamino upražnjeno mjesto u Senatu.

Saveznom istragom utvrđuje se kako je kalifornijska tvrtka CDR Financial Products, koja je obilato donirala Richardsonove političke aktivnosti, dobila državni ugovor s Novim Meksikom vrijedan više od milijardu dolara.

Državni dokumenti pokazuju da je CDR platila ukupno 1.48 milijuna dolara u 2004. i 2005. godini za Richardsonov angažman na programima prijevoza. CDR i njegov predsjednik uprave David Rubin, donirali su najmanje 110.000 dolara za tri politička odbora koje je osnovao Richardson, prenose američki mediji.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika