05.01.2009. / 09:00

Autor: Hina

Obama stigao u Washington kako bi započeo razgovore o ekonomskim poticajima

'Izabrani predsjednik Obama željan je početi rad i s demokratima i s republikancima na planu gospodarskog oporavka', izjavio je u nedjelju glasnogovornik tranzicijskog tima Nick Shapiro

Barack ObamaBarack ObamaIzabrani američki predsjednik Barack Obama stigao je u nedjelju navečer u Washington, dva tjedna uoči inauguracije, gdje će s kongresnim čelnicima započeti razgovore o donošenju paketa ekonomskih poticaja za gospodarstvo pogođeno recesijom.

"Izabrani predsjednik Obama željan je početi rad i s demokratima i s republikancima na planu gospodarskog oporavka", izjavio je u nedjelju glasnogovornik tranzicijskog tima Nick Shapiro, prenose američke TV mreže.

Budući 44. predsjednik SAD-a, koji se 2. siječnja vratio u Chicago nakon 12-dnevnog odmora na Havajima, radi na paketu ulaganja u infrastrukturu i poreznih olakšica kako bi se potaknuo gospodarski rast i stvorilo tri milijuna radnih mjesta, od čega je 80 posto namijenjeno privatnom sektoru.

U ponedjeljak će, zajedno sa svojim gospodarskim timom, o paketu poticajnih mjera razgovarati s demokratskim i republikanskim čelnicima u Kongresu. Obama nije bio u Washingtonu od 10. studenoga, kada su on i supruga Michelle bili gosti predsjednika Georgea W. Busha i supruge Laure u Bijeloj kući.

Michelle Obama stigla je u Washington u subotu navečer, s kćerima Maliom i Sashom, koje će od ponedjeljka pohađati privatnu školu Sidwell Friends.

Obitelj Obama smještena je u hotelu Hay-Adams, preko puta Bijele kuće. Ulice oko hotela blokirane su zbog sigurnosnih razloga. Obamini će 15. siječnja, pet dana prije inauguracije, preseliti iz hotela u obližnju Blair House, vladinu službenu rezidenciju za strane državnike, u kojoj obično borave izabrani predsjednici prije inauguracije.

Obama je iz Chicaga za Washington doletio vladinim zrakoplovom Boeing 757, koji obično koriste potpredsjednik ili prva dama, a u razgovoru s novinarima koji su ga pratili opisao je emotivan oproštaj sa svojom kućom i gradom.

"Moram vam reći, da sam se napuštajući svoju kuću danas malo zagrcnuo", rekao je Obama novinarima, dodajući da su mu fotografije kćeri Malie (10) i njezinih prijatelja potaknule emocije.

Na pitanje raduje li se dolasku u Washington, Obama je odgovorio potvrdno. Novoizabranog predsjednika očekuje radno intenzivan tjedan. U ponedjeljak se sastaje s predsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i čelnikom senatske većine Harryem Reidom na Capitol Hillu, prema najavi glasnogovornice tranzicijskog tima Jen Psaki.

Izabrani potpredsjednik Joe Biden kasnije će se pridružiti Obami na zajedničkom popodnevnom sastanku s demokratskim i republikanskim čelnicima Kongresa.

Plan gospodarskih poticaja, o čijem će kongresnom prihvaćanju raspravljati, prema najavama Obaminih savjetnika i demokrata u Kongresu trebao bi vrijediti od 675 do 850 miljardi dolara. Neki ekonomisti preporučuju čak i do jedan bilijun dolara.

U srijedu Obama će biti na ručku u Bijeloj kući s predsjednikom Georgeom W. Bushem i bivšim predsjednicima.

Prema riječima njegovog glavnog glasnogovornika Roberta Gibbsa, Obama bi idućih dana trebao imenovati nekoliko visokih dužnosnika administracije, uključujući i direktora CIA-e.

Nakon što je guverner Novog Meksika Bill Richardson u nedjelju objavio da povlači svoju kandidaturu za ministra trgovine, Obama mora naći novoga kandidata. (P.H.)

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika