06.01.2009. / 11:05

Autor: Hina

Obama odabrao Panettu: Novi šef CIA-e bez obavještajnog iskustva

Izborom Pannete čini se da se Obama odlučio za opciju novog početka agencije opterećene brojnim skandalima iz vremena dvaju mandata Georgea W. Busha

Novi šef CIA-e Leon Panetta; Foto: ReutersNovi šef CIA-e Leon Panetta; Foto: ReutersBivši kongresnik i predstojnik Ureda američkog predsjednika Leon Panetta izabran je za sljedećeg ravnatelja Središnje obavještajne agencije (CIA), objavili su u ponedjeljak pomoćnici izabranog predsjednika SAD Baracka Obame kako prenose američki mediji.

Panetta (70), bivši zastupnik u Kongresu koji je služio kao šef kabineta Billa Clintona, trenutno je na čelu Instituta Panetta, nestranačkog centra za politička istraživanja pri Kalifornijskom državnom sveučilištu u Montereyu.

Obama je također izabrao umirovljenog admirala Dennisa Blaira za Nacionalnog obavještajnog direktora, nadležnog za koordinaciju rada 16 američkih obavještajnih službi, kazali su demokratski dužnosnici.

Blair je dugo bio spominjan kao kandidat za tu dužnost, no objava imenovanja odgođena je dok se ne imenuje direktor CIA-e, što se oduljilo.

Panetta, kalifornijski kongresnik u devet mandata koji je na glasu kao iskusan operativac zamijenit će Michaela Haydena na čelu 51 godinu stare obavještajne agencije s globalnom mrežom od približno 20.000 zaposlenika.

Izbor dugogodišnjeg washingtonskog veterana, s malo prethodnog obavještajnog iskustva, na čelo CIA-e iznenadio je čak i za neke Obamine 'insidere', navode izvori.

Izborom Pannete čini se da se Obama odlučio za opciju novog početka agencije opterećene brojnim skandalima iz vremena dvaju mandata Georgea W. Busha, od propusta vezanih uz terorističke napade 11. rujna 2001. do mučenja zatočenika osumnjičenih za terorizam i njihova držanja na tajnim lokacijama.

Obama je preskočio više kandidata s dugogodišnjim iskustvom u obavještajnom miljeu i CIA-i, u korist politički prokušanog menadžera, osobno povezanog i s Obamom i s Kongresom, ocjenjuje The Washington Post na web stranici.

Upućeni američki dužnosnici ističu da je Panetta kao predstojnik Clintonova ureda sudjelovao u dnevnim obavještajnim brifinzima u Ovalnom uredu i poznaje interakciju između CIA-e i Bijele kuće.

Panetta je kao član Povjerenstva za 11. rujna istraživao i najpoznatiji promašaj CIA-e, neotkrivanje pripreme za terorističke napade na SAD.

"On ima dovoljnu težinu da osigura zaštitu interesa CIA-e kao i da agencija zadrži snažan glas", izjavio je bivši dužnosnik CIA-e o Obaminu izboru.

Iako je izbor Panette predstavljao iznenađenje, jer njegova imena nije bilo na popisima koji su posljednjih tjedana kružili Washingtonom, ipak je povijesno gledano njegov izbor posve u skladu s tradicijom odabira ranijih direktora CIA-e, među kojima su rijetki bili veterani agencije.

Leon Edward Panetta ima dugu karijeru u javnoj službi, od službovanja u vojsci do Bijele kuće. Rođen je u Montereyu 1938. u obitelji talijanskih imigranata. Pohađao je katoličke i javne škole i radio na obiteljskoj farmi u Carmel Valleyu, gdje danas živi sa suprugom Sylviom.

Diplomirao je na pravnom fakultetu sveučilišta Santa Clara 1964.

U Washingtonu je 1966. počeo raditi kao stručni suradnik za zakonodavstvo i pomoćnik senatora Thomasa H. Kuchela iz Kalifornije. Godine 1970. radi kao pomoćnik gradonačelnika New Yorka Johna Lindsaya, a 1971. se vraća u Kaliforniju i ondje radi kao odvjetnik u uredu Panetta, Thompson & Panetta do izbora u Kongres 1976. U Kongresu je bio od 1977. do 1993. kada postaje direktor ureda za proračun Clintonove administracije. Dužnost predstojnika Ureda predsjednika obnašao je u Bijeloj kući od 1994. do 1997.

Leon Panetta i supruga Sylvia imaju trojicu odraslih sinova i petero unučadi.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika