07.01.2009. / 07:25

Autor: Hina

Al Qaida poziva na napad na Izrael, Bin Laden nedjelotvoran

'Udarite na interese cionista i križara kako god znate', poručio je Ayman al-Zawahri na audio snimci objavljenoj na islamističkim internetskim stranicama

Ayman al-Zawahri i Osama bin LadenAyman al-Zawahri i Osama bin LadenZbog izraelskoga je napada na Gazu dozapovjednik Al Qaede u internetskoj poruci u utorak pozvao muslimane da udare na zapadne i izraelske ciljeve diljem svijeta, a novoizabranoga američkoga predsjednika Baracka Obamu optužio je za sudioništvo u zločinu.

"Udarite na interese cionista i križara kako god znate", poručio je Ayman al-Zawahri na audio snimci objavljenoj na islamističkim internetskim stranicama.

"Sad ste suočeni s... karikom u lancu cionističkoga križarskog rata protiv muslimana i islama", poručio je Zawahri. "Ti napadi Obamin su dar vama (Palestincima) i prije nego što je preuzeo dužnost".

Zawahri je dodao da napadi u Gazi prokazuju i Obamu kojega, "američki lažljivi (propagandni) stroj želi pokazati svijetu kao spasioca koji će promijeniti američku politiku".

Obama je u utorak prekinuo šutnju o borbama izraelskih vojnika i palestinskih gerilaca i izrazio duboku zabrinutost zbog civilnih žrtava u Gazi i u Izraelu te najavio da će se kad preuzme vlast odlučnije boriti za mir na Bliskome istoku.

Bin Laden izoliran i nedjelotvoran - američki dužnosnik

Osama bin Laden i njegov zamjenik Ayman al Zawahri, čelnici Al Qaide, učinjeni su nedjelotvornim zahvaljujući međunarodnim protuterorističkim naporima, izjavio je u utorak visoki dužnosnik State Depertmenta.

Koordinator State Departmenta za protuterorizam Dell Dailey, rekao je novinarima da su Bin Laden i Al Zawahri svedeni na malo više od medijske operacije, bez većih operativnih sposobnosti, dok Al Qaida i dalje ostaje prijetnja, zahvaljujući svojim regionalnim ograncima i nasilnim namjerama.

Bin Laden i Zawahri, za koje se vjeruje da se kriju u nepristupačnom pograničnom području Afganistana i Pakistana, od 2001. uspijevaju izbjeći zarobljavanje.

Dailey je predvidio da će Barack Obama, koji 20. siječnja preuzima dužnost od George W. Busha, tražiti širu i snažniju međunarodnu koaliciju za borbu protiv terorizma.

"Bin Laden ne može vući operativne poteze na terenu bez da bude unaprijed otkriven i osujećen. Njegov je doseg nikakav", rekao je Dailey.

Američke obavještajne službe i dalje smatraju Al Qaidu glavnom terorističkom prijetnjom Sjedinjenim Državama, no po riječima Daileya, uglavnom zbog njezinih nasilnih antizapadnih ciljeva i snage regionalnih ogranaka, poput onoga u sjevernoj Africi, na koje se sve više usredotočuju protuterorističke aktivnosti.

Vezane vijesti

33 godine zatvora liječniku koji je 'otkrio' Bin Ladena

33 godine zatvora liječniku koji je 'otkrio' Bin Ladena

Pakistanski liječnik koji je pomogao američkoj obavještajnoj agenciji da pronađe Osamu bin Ladena osuđen je na 33 godine zatvora, službeno je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika