12.01.2009. / 12:06

Autor: Petra Horvat

U Brazilu 2008. od udara groma umrlo 75 osoba, sijevanja sve češća u toj regiji

Stručnjaci nisu sigurni što je uzrok sve večem broju oluja s grmljavinom, no pretpostavljaju da su krivci El Nina i zagađenje

U Brazilu godišnje udari preko 50 milijuna munjaU Brazilu godišnje udari preko 50 milijuna munjaPrema podacima brazilske Vlade, u 2008. godini je od posljedica udara munje umrlo 75 osoba. U usporedbi sa podacima iz proteklih godina, ta se brojka dramatično povećala. Primjerice, 2007. godine je od udara munje umrlo 47 osoba, objavio je BBC.

Brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja objavio je podatak da u toj zemlji godišnje udari preko 50 milijuna munja. Do tih je podataka institut došao prateći satelitske snimke. "Statistike poput one iz 2008. godine nisu bile toliko crne još od 2001. godine kada su zabilježena 73 slučaja smrti zbog udara munje, a najčešće žrtve su seljani i radnici u polju", priopćio je isti institut. Munje i gromovi su u protekloj godini sve češće sijevali na sjeveru i sjevero-istoku Brazila, a stručnjaci nisu sigurni zašto je tome tako.

Svemirske agencije smatraju da je vremenski fenomen poput La Nine mogao utjecati na vjetrove, zbog čega su oluje na tom području sve češće. "Vjerujemo da je jedan od mogućih faktora i zagađenje poput onog u Sao Paulu", rekao je Osmar Pinto Junior, jedan od znanstvenika sa brazilskog instituta.

Osmar Pinto smatra i da je s tolikim brojem udara groma u Brazilu vjerojatnost da netko bude pogođen iznimno mala. Ipak, rekao je, unatoč malom riziku, javnost nije dobro informirana o opasnostima i mjerama opreza.

Predviđanja za 2009. govore da će broj udara munja u Brazilu ostati visok kao u prethodnoj godini, a samo u prvom tjednuove godine zabilježena su četiri smrtna slučaja u Bahiji.

Vezane vijesti

'Neuspjeh Rija+20'

'Neuspjeh Rija+20'

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika