12.01.2009. / 18:00

 

Posljednje Bushevo obraćanje: Obami i SAD-u prijete napadi

"Obama će morati donositi odluke za koje smatra da su ispravne. Ako to ne napravi, teško će moći živjeti sa tom spoznajom. Primjerice, ne vidim kako bi se mogao vratiti u Texas, pogledati se u zrcalo, te biti ponosan sa onim što je ispred mene, ako prije toga dopustim glasnim kritičarima da me spriječe u namjeri sa napravim sve da zaštitim ovu zemlju", kazao je Bush

Predsjednik SAD-a George BushPredsjednik SAD-a George BushPredsjednik SAD-a George Bush održao je danas posljednju konferenciju za medije na ovoj funkciji, priznavši pritom kako je iračka vojna kampanja imala brojne propuste, počevši od samog povoda, što je na kraju rezultiralo smrću nekoliko tisuća žrtava na obje strane. Oružje za masovno uništenje na kraju nije pronađeno u Iraku, što je ukazalo na teške obavještajne propuste, odnosno krivu procjenu Busheve administracije. Još aktualni američki predsjednik izrazio je posebno žaljenje zbog toga, ističući kako je prerano proglašenje pobjede u ovom ratu, bila također velika pogreška.

Bush je u svom posljednjem službenom obraćanju medijima u funkciji američkog predsjednika još jednom podržao odluku o slanju dodatnih 30 tisuća američkih vojnika u Irak 2007. godine. Busheva retorika u kojem potencira nesmiljenu borbu protiv terorizma, puno više nego teme kao što je ekonomski krah koji je započeo upravo u SAD-u, bila je neizostavna i u ovom govoru. Kazao je kako postoji ozbiljna prijetnja da se ponovi napad sličan onomu 11. rujna 2001. godine. "Još uvijek postoji neprijatelj koji bi volio naštetiti Americi i Amerikancima", kazao je Bush, poručivši pritom svom nasljedniku Baracku Obami, da bi u narednom mandatu mogao doživjeti napade na SAD-a, ali i njega samog. Dodao je kako će se Obama suočavati sa brojnim kritikama i razočaranjima.

"Obama će morati donositi odluke za koje smatra da su ispravne. Ako to ne napravi, teško će moći živjeti sa tom spoznajom. Primjerice, ne vidim kako bi se mogao vratiti u Texas, pogledati u zrcalo, te biti ponosan sa onim što je ispred mene, ako prije toga dopustim glasnim kritičarima da me spriječe u namjeri sa napravim sve da zaštitim ovu zemlju", kazao je Bush. Predsjednik SAD-a pred završetak svog drugog mandata poručio je kako ne planira ostati u visokoj politici u Wahingtonu ili pak komentirati rad Baracka Obame. "Kad odem sa ove pozicije, ujedno odlazim i sa pozornice, a Obami želim sve najbolje u obavljenju budućeg posla", kazao je Bush. Iako je priznao da postoje neke greške koje u ne bi dva puta ponovio, predsjednik Bush kazao je kako za vrijeme njegove vladavine, okvirno gledajući, SAD nije izgubio ugled na međunarodnoj sceni, 'već samo kod pojedinih zemalja'.

Epizoda sa zatvorom Abu Ghraib, za Busha je razočaravajuća, dok je slučaj zatvora Guantanamo Bay po njegovom mišljenju bilo pitanje nacionalne sigurnosti, 'pa ga zbog toga nije mogao zatvoriti'. George Bush kazao je i kako čeka novoizabranog predsjednika SAD-a da odobri financijski plan za spašavanje ekonomije, za oslobađanje preostalih 350 milijardi dolara pomoći Wall Streetu. (H.Š.)

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika