13.01.2009. / 13:33

Autor: Petra Horvat

Moderna inkvizicija: Papa naredio istragu vjerskih ukazanja

'Crkva će vjerovati samo onim svjedocima koji će do kraja crkvene istraze šutjeti o svojim viđenjima. Ukoliko netko svjedočenja iznese u javnost prije dovršetka istrage, Crkva će to smatrati pokazateljem da se radi o lažnom ukazanju', objavljeno je na internetskom vjerskom portalu Petrus

Kip djevice Marije koji lije krvave suze nalazi se u kapelici Belen College u istočnom CaracasuKip djevice Marije koji lije krvave suze nalazi se u kapelici Belen College u istočnom CaracasuPapa Benedikt XVI je odlučan u namjeri da stane na kraj lažnim ukazanjima svetaca. Crkveni poglavar je stoga zadužio Saziv za doktrinu vjere, tijelo koje je proizašlo iz nekadašnje inkvizicije, da skicira priručnik koji bi pomogao biskupima da 'nanjuše' lažna svjedočenja.

Oni vjernici koji tvrde da im se ukazala djevica Marija od sada će morati proći kroz detaljna ispitivanja psihologa, teologa, svećenika i egzorcista, i o ukazanjima će morati šutjeti dok sva ispitivanja ne budu dovršena. "Crkva će vjerovati samo onim svjedocima koji će do kraja crkvene istrage šutjeti o svojim viđenjima. Ukoliko netko svjedočenja iznese u javnost prije dovršetka istrage, Crkva će to smatrati pokazateljem da se radi o lažnom ukazanju", objavljeno je na internetskom vjerskom portalu Petrus.

Vatikanska pravila o istrazi ukazanja zastarjela su i papa ih želi aktualizirati kako bi iz mora lažnih svjedočanstava o ukazanju Isusa ili djevice Marije izdvojio ona istinita. Osim ukazanja svetaca, na udaru crkvene istrage naći će se i stigme, kipovi koji plaću ili krvare, te ostala euharistijska čuda.

Priručnik o ukazanjima, popularnog naziva Vademecum, datira iz 1978., a ugledni španjolski jezuit Luis Francisco Ladaria Ferrer je postavljen na čelo tima zaduženog za kreiranje novog priručnika.

Psihijatri koji će ispitivati vidjelice ne moraju nužno biti katolici niti vjernici, a oni će procijeniti jesu li ukazanja rezultat mentalnog poremećaja. Ispitivanja teologa koja slijede nakon toga ocijeniti će jesu li vjerske poruke koje proizlaze iz navodnih ukazanja u skladu sa crkvenim učenjem.

U slučaju da prva ispitivanja pokažu da se svjedocima može vjerovati, slijede ispitivanja demonologa i egzorcista. Ti moderni inkvizitori će nastojati procjeniti jesu li ukazanja đavolje djelo s kojim Sotona želi prevariti vjernike.

Prema priručniku o ukazanjima iz 1978., svečenik je samoinicijativno ili na zahtjev vjernika odlučivao koja će ukazanja istražiti. Dozvolu za istragu dodjeljivao je Vatikan na temelju svečenikovog izvješća.

Jedno od najpoznatijih vjerskih čuda je kip Marije u istočnom Caracasu koji lije krvave suze. Kip je 'proplakao' u ožujku 2003. godine.

Najistaknutije vjersko čudo u Hrvatskoj primjer je navodnih stigmi koje su se pojavile na čelu, rukama, zapešćima, stopalima i bokovima velečasnog Zlatka Suca. Velečasni Sudac je stigme prvi put imao u svibnju 1999. godine, tjedan dana nakon beatifikacije talijanskog redovnika Oca Pia, za kojeg se također navodi da je imao stigme. Vatikan je tada objavio da se znak križa pojavio "na način koji medicinska znanost ne može objasniti".

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika