14.01.2009. / 00:49

Autor: Petra Horvat

Otvoreno: Pupovac nezadovoljan radom Vlade, ali neće napustiti 'brod koji ima teškoće'

Pupovac je na pitanje hoće li napustiti koaliciju kazao da je 'najlakše napustiti brod koji ima teškoće'. Preuzeli smo dio tereta, rekao je, no nadam se da će partneri u budućnosti bolje komunicirati

Milorad PupovacMilorad PupovacGosti večerašnje emisije Otvoreno koju vodi Dijana Čuljak Šelebaj izjasnili su se o pozitivnim i negativnim koracima koji su učinjeni u prvoj godini koalicijske vlade Ive Sanadera, a na suprotstavljenim stranama bili su ministar gospodarstva Damir Polančec, ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, SDSS-ovac Milorad Pupovac, SDP-ovac Zlatko Komadina, HNS-ovac Radimir Čačić i HSLS-ovac Ivan Čehok.

Zlatko Komadina smatra da aktualna Vlada zaslužuje negativne ocjene zbog blokade pregovora, na području vanjske politike, dok su brodogradnja i energetika primjeri iz unutarnje politike.

Polančec je upozorio da su pregovori s EK bili uspješni, te da je Slovenija krivac za blokadu. "Nitko ne može dvojiti da su pregovori s EK bili uspješni. Mi smo svoju zadaću odradili. Jasno je tko blokira", rekao je.

Pankretić se osvrnuo na kritike koje se u posljednje vrijeme upućuju premijeru Ivi Sanaderu da odluke donosi bez koalicijskih partnera. "Jasni su okviri koalicijskog sporazuma. Postoje neslaganja o nekim pitanjima među partnerima. Primjerice, HSS nije podržao ZERP, no ostali smo dio koalicije", rekao je.

Jedno od pitanja bio je i novi Zakon o trgovini kojim je zabranjen rad trgovina nedjeljom. HSLS-ovac Čehok je kazao kako je izmjena tog zakona bila potrebna, no da je došla u krivo vrijeme. "HSLS bi volio da se nije sada krenulo s tim izmjenama", rekao je.

Čačić je, po pitanju neradne nedjelje, ocijenio da je ideologija postavljena ispred prava građana. "Taj primjer govori i o tome koliko je u Hrvatskoj Crkva utjecajna", ocijenio je. Ipak, smatra da su sindikati u pravu kada pozivaju da se radna nedjelja adekvatno plati radnicima.
Po pitanju zakona o golfu, rekao je da bi ovaj zakon mogao dovesti do pozitivnih pomaka u golfu, no smatra da to ne bi smjelo ići na uštrb vlasničkih prava.

Pankretić smatra da je zabrana rada nedjeljom pozitivna odluka Vlade. Izjavio je i da zakon o golfu ne dira u vlasnička prava, te da se tu radi o nacionalnom dobru. "Nacionalno dobro stvarno mora biti nacionalno dobro, mora donijeti dobrobit cijelom društvu", rekao je.

Pupovac smatra da koalicija nije pronašla zajednički 'modus operandi'. "Aktualna se koalicija stalno suočava s funkcionalnom krizom", izjavio je. Vladin program je ocijenio nejedinstvenim. Rekao je i kako ne bi bilo loše redefinirati koalicijski sporazum.

Smatra da je zabrana rada nedjeljom došla u krivo vrijeme, u vrijeme otkaza kada se gubi vjera u institucije. S druge strane, kazao je, tu je i ozbiljno kršenje radničkih prava, s obzirom na neplaćen rad nedjeljom. Istaknuo je da je sada nužna borba za očuvanje svih radnih mjesta. "Isto vrijedi za golf. Sa tom se zemljom treba nešto učiniti. Sada je teško ocijeniti hoće li ta zemlja na kraju proći loše kao tvornice. Na to svakako treba paziti", upozorio je.

Čehok smatra da neradna nedjelja ne znači toliko Crkvi, te je predložio drugačije rješenje. "Zalažem se za rad nedjeljom, ili makar da svaka trgovina radi samo jednu nedjelju mjesečno. Radnici bi se odmarali preostale tri nedjelje", rekao je.

Polančec je stao u obranu zabrane rada nedjeljom. "Izmjena zakona o trgovini bila je potrebna Hrvatskoj", rekao je. Kao primjer zemlje članice EU koja zabranjuje rad nedjeljom naveo je Austriju. Tvrdi i da do te odluke nije došlo pod pritiscima Crkve, već zbog zahtjeva sindikata. Polančec vjeruje da zbog otkaza ne dolazi zbog zabrane rada nedjeljom već zbog globalne krize. Ministar je uvjeren da je donešeni zakon dobar, te da neće pasti na Ustavnom sudu.
"Ukinuti ćemo zakon ako se pokaže neefektivnim", rekao je.

Komadina smatra da problem Hrvatske nije zabrana rada nedjeljom. "Hrvatskoj je potrebna jasna strategija", upozorio je. SDP-ovac je koaliciju nazvao brakom iz interesa. Podsjetio je i na neke neuspjehe aktualne Vlade, za koju smatra da nalazi opravdanja za to što Hrvatska još nije članica EU-a. "ZERP, brodogradnja, sada slovenska blokada - sve su to uvjeti za EU koji se samo izmjenjuju i koriste kao opravdanje", rekao je. Aktualna Vlada, rekao je, često je odustajala od odluka.

Pupovac je istaknuo da se aktualna Vlada suočava s otežavajućim okolnostima, primjerice s krizom čije je razmjere bilo teško predvidjeti. upozorio je da dio odgovornosti leži i na Saboru. Gorući problem je, smatra Pupovac, što novac u Hrvatskoj curi na razne strane. "Treba nam efikasna i štedljiva država", rekao je.

Pankretić je rekao da je njegov resor do sada ispunio gotovo sve zadatke koje je zadala aktualna vlast, na što se Komadina nasmijao.

Čačić se složio s Pupovcem da aktualna vlada ne zna kuda ide. "Ovo je Vlada reakcija, a ne proaktivna Vlada", rekao je i podsjetio na deficit i inflaciju, na što su stručnjaci upozoravali. Čačić tvrdi i da spremište plina Okoli nije bilo napunjeno do maksimuma, no Polančec je to demantirao. Čačić je istanuo da bi trebalo izgraditi novo skladište plina.

"Tijekom prodaje Ine se trebalo razmišljati o tome što se prodaje i izvući skladište", odgovorio je Polančec. Rekao je da ova Vlada osigurava preduvjete za izradnju LNG terminala. "U energetskom sektoru znamo gdje idemo", rekao je.

Čačić je rekao da se prije Mesića sastao s katarskim emirom, te da je nova Vlada odbila taj projekt koji je ležao do 2006. "Katar se vratio Talijanima i izgradio LNG terminal za potrebe zemlje veličine tri puta veće od Hrvatske", rekao je.

Pupovac je na pitanje hoće li napustiti koaliciju kazao da je "najlakše napustiti brod koji ima teškoće". Preuzeli smo dio tereta, rekao je, no nadam se da će partneri u budućnosti bolje komunicirati.

"Usuglasiti ćemo se. komunikacija je potrebna", složio se Pankretić.

Polančec je kazao da, prema njegovim saznanjima, ostaje na svojoj funkciji, čime je demantirao tvrdnje da na to mjesto dolazi Mudrinić. "Fokusiran sam na posao; na brodogradnju, energetiku i pregovore s EK, a na špekulacije se ne osvrćem", rekao je.

"Želim Polančecu da ostane u Vladi, jer barem u grubo razumije gdje Vlada ide. Premijer svakako ne zna", cinićno je primijetio Čačić. Skrenuo je pozornost na negativne ocijene Hrvatskoj po pitanju ekonomskih sloboda.

Čehok smatra da bi prioritet Vlade trebalo biti jačanje gospodarstva i podizanje industrijske proizvodnje, zbog čega treba odgoditi neke infrastrukturne projekte.

Vezane vijesti

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u vezi Vukovara i Srebrenice nisu samo štetne, već i nedopustive te se nadamo da će formiranjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika