14.01.2009. / 19:21

Autor: Hina

Bijela kuća: Bin Ladenova poruka dokaz je njegove izoliranosti

U novoj, 22-minutnoj audioporuci objavljenoj na islamističkim forumima na internetu pod nazivom "Poziv na džihad (sveti rat) da se zaustavi agresija na Gazu", bin Laden poziva na potporu Palestincima i obećava otvaranje novih bojišnica protiv SAD-a i saveznika

Bijela kuća u srijedu je ocijenila da novi audiozapis, za koji se vjeruje da sadrži poruku Osame bin Ladena, odražava izoliranost čelnika Al-Qaide i njegovo nastojanje da zadrži utjecaj.

U novoj, 22-minutnoj audioporuci objavljenoj na islamističkim forumima na internetu pod nazivom "Poziv na džihad (sveti rat) da se zaustavi agresija na Gazu", bin Laden poziva na potporu Palestincima i obećava otvaranje novih bojišnica protiv SAD-a i saveznika.

Bin Laden u poruci osuđuje arapske vlade kao saveznike židovske države, a govori i o sadašnjoj globalnoj financijskoj krizi, okrivljujući za nju ratove koje vode Sjedinjene Američke Države. Zbog ratova u Iraku i Afganistanu, po njegovim riječima, SAD je ostao izoliran i bez poštovanja u svijetu.

"Čini se da audiozapis pokazuje kako je izoliran i da stalno pokušava ostati utjecajan u vrijeme kad se ideologija, misija i program Al-Qaide dovode u pitanje diljem svijeta", izjavio je Gordon Johndroe, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

"To se također doima kao napor da se prikupi novac kao dio njihove stalne propagandne kampanje. SAD promiče alternativnu ideologiju koja pruža nadu, nastavljajući partnerstvo s više od 90 zemalja u svijetu u progonu terorista gdje god bili", rekao je Johndroe.

Bin Laden navodi u poruci da Barack Obama preuzima teško naslijeđe od Georgea W. Busha s dva rata i urušenim gospodarstvom te citira ocjene potpredsjednika SAD-a Joea Bidena o razmjerima američke gospodarske krize.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack ponovio je ocjenu o izoliranosti bin Ladena i njegovu sve manjem utjecaju na Bliskom istoku, dodavši da tvrdnje koje iznosi u poruci nisu iznenađenje.

"To uzimam kao znak vrlo realne izolacije. To također pokazuje da je Al-Qaida u velikoj mjeri istisnuta s Bliskog istoka, ali i da su Al-Qaida i bin Laden još tamo", ustvrdio je McCormack.

U poruci koju je uputio tjedan dana prije predsjedničke inauguracije Baracka Obame Osama bin Laden kaže da George W. Bush nije uspio zaustaviti terorizam, niti će to uspjeti Obama.

Bin Ladenova poruka iz svibnja 2008. također je bila posvećena Gazi, a u njoj je pozivao muslimane da pomognu u razbijanju izraelske blokade tog područja.

Vezane vijesti

33 godine zatvora liječniku koji je 'otkrio' Bin Ladena

33 godine zatvora liječniku koji je 'otkrio' Bin Ladena

Pakistanski liječnik koji je pomogao američkoj obavještajnoj agenciji da pronađe Osamu bin Ladena osuđen je na 33 godine zatvora, službeno je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika