17.01.2009. / 19:05

Autor: Hina

Sirija spremna na suradnju s Barackom Obamom

Cilj suradnje je uspostava mira na Bliskom istoku

Barack ObamaBarack ObamaSirija je spremna na čvršću suradnju s novim američkim predsjednikom Barackom Obamom kako bi se uspostavio trajni mir na Bliskom istoku, rekao je u subotu sirijski predsjednik Bašar al-Asad u razgovoru za njemački tjednik "Der Spiegel".

"Nova američka vlada mora se ozbiljno uključiti u bliskoistočni mirovni proces. Mi smo spremni na sve oblike suradnje", rekao je al-Asad u razgovoru za tjednik "Der Spiegel", koji će u ponedjeljak izići na kioscima, a u subotu je objavljen na internetskim stranicama tjednika.

Sirijski predsjednik je istaknuo da će Sirija "rado pridonijeti stabilizaciji regije", dodajući pritom kako neće preispitivati svoj odnos prema Hamasu, Hezbolahu i Iranu.

"Dobri odnosi s Washingtonom ne znače istodobno loše odnose s Teheranom", rekao je al-Asad i pritom iznio svoj plan za prekid vatre u Pojasu Gaze, koji predviđa povlačenje izraelskih postrojba iz Gaze i prekid embarga, nakon čega bi Hamas prestao raketirati izraelsko područje. Sirijski predsjednik misli da bi takav plan i Hamasu bio prihvatljiv.

Al-Asad je istodobno snažno kritizirao izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze nazivajući ih "terorom" te je izrazio želju za jačim uključivanjem Njemačke u mirovni proces na Bliskom istoku.

"Mi vidimo osjećaj krivnje koji Njemačka zbog povijesnih razloga gaji prema Izraelu i koji utječe na njezinu politiku prema Izraelu, ali smatramo da ne bi trebalo biti tako", rekao je al-Asad.

Vezane vijesti

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika