18.01.2009. / 11:56

Autor: Hina

Američki potpredsjednik stručnjak za vanjsku politiku

Joe Biden bi u slučaju da Obama umre na dužnosti ili da s nje mora odstupiti automatski preuzeo njegovo mjesto do isteka mandata

Barack Obama i Joe Biden sa suprugamaBarack Obama i Joe Biden sa suprugamaPoznat po svojim iskrenim, ponekad nesmotrenim izjavama, budući američki potpredsjednik Joe Biden ima veliko iskustvo vanjskopolitičko iskustvo koje će koristiti novom mladom predsjedniku, posebice u diplomaciji, a istovremeno će biti i Obamin veleposlanik prema bijeloj radničkoj klasi Amerike.

Joe Biden (66) krajem kolovoza postao je Obamin kandidat za američkog potpredsjednika. Obami su njegovi protivnici često predbacivali da mu nedostaje međunarodnog iskustva i on je pronašao izlaz: izabrao je Joea Bidena koji je predsjedao moćnim vanjskopolitičkim odborom američkog Senata.

Biden ima prirodni talent u obraćanju javnosti, a sam sebe voli predstavljati kao "dijete naroda", što je bio još jedan adut za Obamu, kojemu su predbacivali da je "prepametan".

Joe Biden bi u slučaju da Obama umre na dužnosti ili da s nje mora odstupiti automatski preuzeo njegovo mjesto do isteka mandata.

Novi američki potpredsjednik rođen je u Scrantonu u Pennsylvaniji, u katoličkoj obitelji irskog podrijetla.

Tijekom predizborne kampanje, Biden je bio toplo primljen u izbornim jednicama tzv. "rust belta" ('pojasa hrđe'), radničkog dijela sjevera i istoka, koji u njemu vide "svog čovjeka".

Njegova obitelj preselila se u Delaware kada je Joe imao 10 godina, a on je prvi član svoje obitelji koji je dobio sveučilišnu diplomu.

Biden i danas rado govori narodnim izgovorom kako bi podsjetio na svoju prošlost i lako pokazuje emocije.

Demokrati ga opisuju kao jednostavnog čovjeka, a protivnici mu često predbacuju da pretjeruje u isticanju svog podrijetla.

Joseph Robinette Biden prvi je puta izabran za senatora u Delawareu 1972. kada je imao 29 godina.

Početak njegove političke karijere bio je obilježen dramom. Ubrzo nakon njegova izbora, nešto prije Božića, njegova supruga i kćerka od 13 mjeseci poginule su u prometnoj nesreći. Užasnu nesreću preživjela su njegova dva mala sina.

Stariji Beau (39) danas je ministar pravosuđa Delawarea, a njegov drugi sin Hunter (38) odvjetnik je u Washingtonu.

Nova nesreća dogodila se 1988. kada su liječnici Bidenu postavili dijagnozu dvije cerebralne aneurizme. Sedam mjeseci je izbivao iz Senata i bio prikovan za krevet.

"Kada razmišljam o svojoj političkoj karijeri, posebno sam ponosan na posao koji sam odradio kako bi se okončao genocid na Balkanu i što sam uspio da se usvoji zakon protiv nasilja nad ženama", napisao je u svojoj autobiografiji.

Dva se puta, 1987. i 2008. godine, bez uspjeha kandidirao za demokratskog predsjedničkog kandidata.

Joe Biden živi sa svojom drugom suprugom Jill, s kojom ima 27-godišnju kći.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika