18.01.2009. / 13:23

Autor: Hina

Barack Obama - ostvarenje američkog sna Luthera Kinga i Johna Kennedyja

Svoju kampanju vodio je u ime "jedinstva" Amerikanca i kako bi ponovno uspostavio 'američki san', koji je prema njegovom mišljenju uništen

Barack ObamaBarack ObamaBarack Obama, 47-godišnjak koji će u utorak položiti prisegu kao 44. američki predsjednik, ostvarenje je sna borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga i bivšeg američkog predsjednika Johna Kennedyja, s kojim Obamu često uspoređuju zbog njegove karizme i nade za promjenu koju nagovješćuje.

"Neću biti savršeni predsjednik, ali ovo vam mogu obećati: uvijek ću prema vama biti iskren i reći ću vam što mislim", kazao je svojedobno svojim pobornicima.

U zemlji u kojoj su Afroamerikanci stekli ljudska prava prije nešto manje od pola stoljeća, demokratski je kandidat prošao nevjerojatan put i otkrio lice pomlađene Amerike koja je u miru sama sa sobom.

Kada je rođen 4. kolovoza 1961. na Havajima, od oca crnaca iz Kenije i majke bjelkinje iz Kanzasa, brakovi između crnaca i bijelaca bili su zabranjeni u velikom broju američkih država. Takve "miješane" brakove Vrhovni sud legalizirao tek 1967. godine.

"Tko je mogao vjerovati da će jedan četrdesetogodišnji crnac, imenom Barack Obama, jednoga dana postati predsjednički kandidat Demokratske stranke", upitao se nakon što je pobijedio svoju suparnicu Hillary Clinton na unutarstranačkim izborima.

Svoju kampanju vodio je u ime "jedinstva" Amerikanca i kako bi ponovno uspostavio "američki san", koji je prema njegovom mišljenju uništen.

"Odlučio sam se kandidirati na predsjedničkim izborima u ovom trenutku povijesti jer duboko vjerujem da mi nećemo moći razriješiti probleme našeg vremena ako to ne učinimo svi zajedno", objasnio je.

Podsjećajući na svoje porijeklo, potvrdio je: "Povijest je ta zbog koje nisam perfektan kandidat. Ali to je povijest koja je duboko u meni ucrtala ideju da je ova nacija više od njezinih stranaka".

Barack Obama je izašao iz anonimnosti jedne srpanjske večeri 2004. godine kada je stupio za govornicu na demokratskoj konvenciji u Chicagu.

"Ne postoji lijeva Amerika i konzervativna Amerika, postoje samo Sjedinjenje Američke Države. Ne postoji crna Amerika i bijela Amerika, ne postoji latino ili azijatska Amerika, postoje Sjedinjene Američke Države", jednostavno je rekao i oduševio milijune svojih sunarodnjaka.

Obama želi biti predsjednik upravo te pomirbe i predsjednik "američkog sna", prigrlivši ideje dvojice američkih heroja, borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga i predsjednika Johna F. Kennedyja, na kojega je svojom mladošću i karizmom podsjećao.

Obamu je odgajala majka u Indoneziji, a zatim na Havajima majčini roditelji (njegova voljena baka preminula je dva dana prije izbora). Obama je prije svega intelektualac - iako mu se smiješila karijera u financijama nakon što je završio sveučilište Columbia, radije je izabrao posao socijalnog radnika u getu na jugu Chicaga. Taj je posao ostavio zbog studija prava na Harvardu, gdje je bio prvi Afroamerikanac glavni urednik prestižnog sveučilišnog lista.

Vratio se u Chicago gdje je radio kao odvjetnik u odvjetničkom uredu u kojem je upoznao ženu koja će postati njegova supruga Michelle, odvjetnica s diplomama Princetona i Harvarda. Par ima dvije djevojčice Maliu (10) i Sashu (7).

Političku karijeru započeo je 1997. kada je u najsiromašnijim dijelovima Chicaga izborio mjesto u senatu Illinoisa, a za američkog senatora je izabran u studenome 2004. godine.

Predsjedničku će dužnost preuzeti 20. siječnja, nakon trodnevnih inauguralnih svečanosti u Washingtonu na kojima će nazočiti oko dva milijuna ljudi.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika