20.01.2009. / 19:01

Autor: Hina

Video: Barack Obama prisegnuo za 44. američkog predsjednika

S lijevom rukom na Bibliji svoga političkog idola Abrahama Lincolna i podignutom desnicom Barack Hussein Obama II. pod punim je imenom pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom prisegnuo za predsjednika SAD-a s četverogodišnjim mandatom

Barack Obama u utorak je na svečanoj inauguraciji na stubištu američkog Kongresa u Washingtonu prisegnuo za 44. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, prvi Afroamerikanac na toj dužnosti u 232 godine povijesti te zemlje.

S lijevom rukom na Bibliji svoga političkog idola Abrahama Lincolna i podignutom desnicom Barack Hussein Obama II. pod punim je imenom pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom prisegnuo za predsjednika SAD-a s četverogodišnjim mandatom.

Tekst Obamine predsjedničke prisege propisan je Ustavom SAD-a: "Svečano prisežem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i da ću najbolje što mogu čuvati, štititi i braniti Ustav SAD-a."

Nakon prisege Obama će održati inauguracijski govor, u kojem će, po najavama, Amerikance pozvati na novo "doba odgovornosti" i obnovu povjerenja u vladu.

Prije Obame potpredsjedničku je prisegu položio Joe Biden.

Inauguracijskoj svečanosti nazoče zastupnici Predstavničkog doma i Senata, suci Vrhovnog suda, drugi predstavnici zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, bivši predsjednici i potpredsjednici SAD-a, diplomatski zbor akreditiran u Washingtonu i drugi uglednici.

U gledalištu u podnožju stubišta te na prostoru Nacionalne šetnice ispred Kongresa Obaminu je inauguraciju pratilo stotine tisuća građana, a procjene govore o ukupno 1,5 do dva milijuna ljudi.

Među najzastupljenijima u oduševljenoj publici na Nacionalnoj šetnici bili su Amerikanci afričkog podrijetla, koje inauguracija prvog "crnog" predsjednika SAD-a ispunjava neizrecivim ponosom i radošću.

Nakon svečana ispraćaja dosadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha i ručka u Statutarnoj dvorani Kongresa novi će se američki predsjednik u predsjedničkoj povorci duž Pennsylvanijske avenije uputiti prema Bijeloj kući.

Iza predsjendičke povorke tom će avenijom krenuti 56. inauguracijska parada, u kojoj će sudjelovati više od 90 skupina iz svih 50 američkih saveznih država, s više od 10.000 sudionika.

U večernjim satima do dugo u noć Predsjednički inauguracijski odbor bit će domaćin deset službenih inauguracijskih balova u Convention Centru, Nacionalnom muzeju graditeljstva i drugim prostorima u Washingtonu. Inauguracija novog predsjednika proslavljat će se i na desetcima neslužbenih balova i drugih proslava u glavnom gradu i diljem SAD-a.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika