21.01.2009. / 15:26

Autor: Hina

Slovenci uvjereni da je Piranski zaljev njihov

Spomenuti zemljovid sadrži službene podatke slovenske geodetske uprave, usklađene sa "stanjem na dan 25. lipnja 1991", kad su dvije države proglasile samostalnost

Podaci iz spornog Atlasa slovenske agencije za okoliš, u kojemu je cijela Savudrijska vala prikazana kao dio Slovenije, jednako kao i "koridor" prema otvorenom moru, te "sporni" zaseoci južno od rijeke Dragonje, prema tumačenju slovenskog Ministarstva vanjskih poslova, dostavljenog Hini, predstavljaju stvarno stanje na granici zatečeno prilikom osamostaljivanja dviju država.

Na zamolbu da komentiraju spomenuti zemljovid, koji su u ponedjeljak objavili i neki hrvatski portali, i odakle u njemu takvi podaci, iz službe za odnose s javnošću slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Hini je upućen odgovor u kojemu se tvrdi da spomenuti zemljovid sadrži službene podatke slovenske geodetske uprave, usklađene sa "stanjem na dan 25. lipnja 1991", kad su dvije države proglasile samostalnost.

"Atlas okoliša omogućava uvid u podatke o prostoru koji su važni za ekološku zaštitu, a prikazani podaci dolaze iz službenih evidencija Republike Slovenije. Ti podaci su u skladu sa stanjem, odnosno preuzimaju stanje (zatečeno) na dan 25.6. 1991", navela je u odgovoru služba za odnose s javnošću slovenskog Ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u ponedjeljak je u izjavi za javnost navelo da spomenuta karta, koja je objavljena na web-stranicama slovenske agencije za okoliš, stanje na granici s Hrvatskom prikazuje nekorektno i bez pravnog utemeljenja, a što se tiče granice na moru da je predstavljena mimo odredaba međunarodnog prava.

Vezane vijesti

Odluka o granici do 2015.

Odluka o granici do 2015.

Pravorijek arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, s obzirom na prošlog tjedna postavljene rokove objema stranama i uobičajenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika