22.01.2009. / 18:45

Autor: Hina

Irak spreman na najgore ako Obama povuče vojsku

'Mi svoju zemlju ne možemo napustiti, bez obzira na to bila u njoj američka vojska ili ne. Mi smo ovdje, imamo planove spremne za najgore', izjavio je irački ministar obrane

Irački vojniciIrački vojniciIračka vojska spremna je za najgore, ne zapovijedi li američki predsjednik Barack Obama hitno povlačenje američkih vojnika, rekao je u četvrtak ministar obrane Abdul Kader Džasim.

Obama se protivio ratu u Iraku i u kampanji obećao da će do sredine 2010. godine povući američke vojnike iz Iraka, a već prvog radnog dana, u srijedu, pozvao je vojni vrh da pripremi plan "odgovornoga vojnog povlačenja iz Iraka".

Sporazumom o sigurnosti koji je stupio na snagu na Novu godinu, administracija bivšeg predsjednika Georgea W. Busha obećala je da će sredinom 2009. iz Iraka povući borbene postrojbe, a da će se do kraja 2011. potpuno povući.

Upitan hoće li Irak biti spreman u slučaju brzog američkog povlačenja, Džasim je na konferenciji za novinare odgovorio "Mi svoju zemlju ne možemo napustiti, bez obzira na to bila u njoj američka vojska ili ne. Mi smo ovdje, imamo planove spremne za najgore".

Iračka vojska ostvarila je 90-postotnu spremnost da sama vodi borbene misije, no vojska bi tek sredinom 2010. moga uspostaviti samodostatne zrakoplovne snage.

Obama nije predstavio cjelovit plan povlačenja borbenih postrojbi do sredine 2010., i tako ostavio prostora da naknadno odredi broj vojnika koji bi u Iraku ostali do 2011.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika