26.01.2009. / 12:54

 

Hrvatski bojnik na čelu američkih vojnika u Afganistanu

Ivan Galović, zapovjednik bojne pješačke pukovnije, bio je naš prvi promatrač u UN-ovoj misiji u Obali Bjelokosti, a sada će zapovijedati američkim vojnicima

Bojnik Ivan Galović; Foto: Hrvatski vojnikBojnik Ivan Galović; Foto: Hrvatski vojnikBojnik Ivan Galović prvi je časnik Oružanih snaga RH koji će u misiji ISAF-a u Afganistanu zapovijedati američkim vojnicima, donosi novi broj Hrvatskog vojnika, službenog glasila Ministarstva obrane (MORH).

Potkraj ožujka u Afganistan će otići prva skupina multinacionalnog Combat Support OMLT-a u kojem će osim 12 pripadnika hrvatskih oružanih snaga biti i 12 pripadnika američke vojske Nacionalne garde Minnesote. Riječ je o pokretnom timu sa zadaćom da uvježbava redovitu afganistansku vojsku, u kojem je Hrvatska vodeća zemlja.

Tako će pripadnike Afganistanske narodne vojske (ANA) uvježbavati u izvidništvu, topništvu, inženjeriji, u djelovanju zapovjedne satnije te u mentorstvu stožera bojne.

Ta suradnja s pripadnicima Nacionalne garde Minnesote potvrda je kontinuiteta dobrih partnerskih odnosa i povjerenja SAD-a i Hrvatske, ističe Hrvatski vojnik.

Zapovjednik prvoga takva hrvatskog tima je bojnik Ivan Galović, zapovjednik bojne pješačke pukovnije, a bio je i naš prvi promatrač u UN-ovoj misiji u Obali Bjelokosti, navodi Hrvatski vojnik.

Tim se sada nalazi na vojnom poligonu u Gašincima na pojedinačnoj obuci koja se provodi u doista ekstremnim uvjetima. Traje dva tjedna, a u sklopu nje uvježbavaju se pješaci u gađanju jurišnom puškom G-36, pištoljem HS 2000, strojnicom PKT 7,62 mm i teškom strojnicom Browning 12,7mm, koje će bit ugrađene i na vozila u misiji. Također se uvježbavaju u gađanju bacačima granata RBG 40 mm i RPG-7, ali i u donošenju odluka, u sustavu veza i procedura ISAF-a, navodi Hrvatski vojnik.

U sklopu pripreme CS OMLT-a prvi put se uvježbavaju i vozači za upravljanje višenamjenskim lakim vozilima HMMWV, poznatijim kao "Hummmer". Obuku na dva vozila što su početkom siječnja stigla u pješačku pukovniju provode stožerni narednik Krešimir Grljušić i narednik Goran Steiner. Certifikat za instruktore vozače tih vozila dobili su na obuci u Minnesoti.

Hrvatski vojnici u AfganistanuHrvatski vojnici u AfganistanuDevet polaznika tijekom jednotjedne obuke osposobili su se ne samo za upravljanje vozilima nego su dobili priliku da njihova svojstva ispitaju u doista ekstremnim uvjetima. Naime, niske temperature, snijeg i led vježbu su učinili i te kako zanimljivom, dinamičnom i izazovnom, a nadzirala su je i dva instruktora iz Nacionalne garde Minnesote, piše u novom broju Hrvatskog vojnika.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika