27.01.2009. / 09:40

Autor: Martina Čizmić

Svijet se prisjeća žrtava holokausta

Uspijeli su ubiti više od šest milijuna Židova te pet milijuna Roma i drugih nepoželjnih skupina, iako su ti brojevi samo procjene jer se točni podaci vjerojatno nikada neće znati

Na današnji dan prije 53 godine oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz. Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. je upravo taj dan proglasila međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta.

Tijekom Drugog svjetskog rata nacisti su za cilj imali istrijebiti europske Židove i Rome. Uspijeli su ubiti više od šest milijuna Židova te pet milijuna Roma i drugih nepoželjnih skupina, iako su ti brojevi samo procjene jer se točni podaci vjerojatno nikada neće znati.

U različitim koncentracijskim logorima nacisti su "niže rase" prisiljavali na težak fizički rad, mnogi su umrli od iscrpljenosti, dok su drugi bili strijeljani ili pogubljeni u plinskim ćelijama. Samo u Auschwitzu 1,5 milijuna ljudi izgubilo je svoje živote u plinskim ćelijama ili različitim pokusima nacističkih znanstvenika.

Vezane vijesti

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u nedjelju je jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na Hulu u kojima je poginulo najmanje 108… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika