02.02.2009. / 19:01

Autor: Hina

Međunarodna zajednica neće nametati ustavne promjene u BiH

"Dat ćemo vam svoje mišljenje i pomoći na stručnom planu no ne namjeravamo politički intervenirati u tom procesu", kazao je De Puig

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Lluis Maria de Puig i visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak poručili su u odvojenim prigodama kako međunarodna zajednica neće nametati ustavne promjene nužne Bosni i Hercegovine te da se o tomu moraju dogovoriti mjesni političari u toj zemlji.

De Puig, koji boravi u dvodnevnu službenom posjetu BiH, nakon sastanka s čelnicima Parlamenta BiH u Sarajevu izjavio je kako su unutarnje promjene u BiH nužne želi li ta zemlja brže krenuti u europske integracije.

"Dat ćemo vam svoje mišljenje i pomoći na stručnom planu no ne namjeravamo politički intervenirati u tom procesu", kazao je De Puig, istaknuvši kako je temeljni uvjet za promjene u BiH spremnost na politički dogovor među strankama koje sudjeluju u vlasti.

Slično stajalište je tijekom dana iznio i visoki predstavnik Lajčak koji je u Banjoj Luci razgovarao s dužnosnicima Republike Srpske.

Tom je prigodom kazao kako uloga međunarodne zajednice u procesu ustavnih promjena u BiH može biti samo savjetodavna jer se od domaćih političara očekuje dogovor o konkretnim rješenjima kao i njihova provedba.

"Možemo ponuditi ekspertizu i pomoć no odluke i odgovornost za njih su na predstavnicima vlasti BiH", kazao je Lajčak.

Također je potvrdio kako će u punom kapacitetu nastaviti obnašati dužnost visokog predstavnika sve dok ne bude imenovan njegov nasljednik.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika