06.02.2009. / 07:48

Autor: Hina

Propao Jelinčičev plan o Sloveniji do Mirne

Jelinčič je poznat po prijepornim i provokativnim nastupima, prizivajući "Združenu Sloveniju" koja bi obuhvaćala teritorije susjednih država

Ne postoji dokumentacija koja bi potvrdila priču Zmage Jelinčiča da je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u zamjenu za tenkove bivše JNA, koje je Slovenija obnovila u Izraelu, bio spreman prepustiti Sloveniji hrvatski teritorij u Istri između rijeka Dragonje i Mirne, objavila je u četvrtak slovenska vlada, odgovarajući na zastupničko pitanje toga kontroverznog ultranacionalističkog zastupnika.

U dopisu uredu predsjednika vlade 12. siječnja Jelinčič pita jesu li istiniti njegovi podatci da je predsjednik Tuđman na početku Domovinskog rata i obrane od agresije bio spreman prepustiti Sloveniji taj teritorij u zamjenu za tenkove T-55 koje je Slovenija zarobila od JNA, a onda ih osuvremenila u Izraelu.

"U arhivima ministarstva obrane i ministarstva vanjskih poslova iz ratnog razdoblja nema nikakve dokumentacije koja bi potvrdila takav Tuđmanov prijedlog, niti to da su Hrvatskoj predani tenkovi", napisala je u četvrtak u odgovoru slovenska vlada na Jelinčičevo zastupničko pitanje, a prenijela Slovenska agencija STA.

Zanimljivo je da na Jelinčičevo pismeno pitanje nitko nije odgovorio u roku ni na prošloj sjednici parlamenta, kad u uvodu na ozbiljna zastupnička pitanja odgovaraju premijer i članovi vlade. Odgovor je pak dan u vrijeme kad je premijer Borut Pahor izbivao iz zemlje, na tzv. mini-turneji po europskim prijestolnicama koje želi uvjeriti da je došlo vrijeme da se riješi slovensko-hrvatski granični spor.

Jelinčič je poznat po prijepornim i provokativnim nastupima, prizivajući "Združenu Sloveniju" koja bi obuhvaćala teritorije susjednih država na temelju zemljovida zbog kojeg je u drugoj polovici prošlog stoljeća pred austrijskim vojnim sudom na uvjetnu kaznu (zbog neubrojivosti) bio osuđen ljubljanski industrijalac i kartograf-amater Peter Kozler (tzv. Kozlerov zemljovid).

Jelinčič, kojemu su Istra i more trajna politička fiksacija, često iznosi neprovjerene i protuslovne teorije, pa je u prošlosti već govorio kako su Istru obećavali Sloveniji sad jedni - sad drugi, od Slobodana Miloševića, pa do Europske unije.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika