08.02.2009. / 00:37

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale 3. dan: Tarik Filipović kao odvjetnik srpskog ratnog zločinca

Hrvatski glumci stigli su u Berlin zbog osrednjeg filma "Storm" koji prikazuje kako je haški sud mjesto političkih igara a ne traženja pravde i istine

Tarik Filipović i Hans-Christian Schmid, redatelj filma "Storm". Foto: Josip RegovićTarik Filipović i Hans-Christian Schmid, redatelj filma "Storm". Foto: Josip RegovićMeđu svim najvećim svjetskim festivalima, berlinski je onaj koji će najčešće ugostiti hrvatske filmove, što se događalo s filmovima Vinka Brešana i Ognjena Sviličića. Ove godine, nema hrvatskog filma, ali ima hrvatskih glumaca i to zahvaljujući njemačkom filmu «Storm» redatelja Hansa-Christiana Schmida koji je okupio internacionalnu ekipu glumaca kako bi napravio priču o sudu u Haagu i prikazao ga kao mjesto političkih kompromisa.
Film, koji je imao premijeru u subotu, počinje uhićenjem srpskog generala Gorana Đurića (Dražen Kuhn) koji je u Haagu optužen za ratne zločine u selu Kasmaj u Republici Srpskoj. Haška tužiteljica Hannah Maynard (Kerryx Fox), temelji svoju optužbu na svjedočenju Alena Hajdarevića (Krešimir Mikić) ali Đurićev odvjetnik Mladen Banović (Tarik Filipović) lako ruši njegov iskaz. Ogorčeni Hajdarević počini samoubojstvo ali njegova sestra Mira (Anamaria Marinca) koja živi u Njemačkoj pristaje dati novi iskaz jer je ona bila žrtva Đurićevog. Tada počinju igre u haškom sudu, srpski pritisci na svjedokinju, što sve na kraju dovodi do kompromisa koji rezultira malom kaznom za srpskog ratnog zločinca.
Problem ovog filma je u tome što izgleda jeftino, kao televizijski a ne igrani film, i što haška tužiteljica, napravljena na sliku i priliku Carle del Ponte, izjavljuje da je ne zanimaju političke igre iako je jasno da je haška tužiteljica bila umočena u te igre. S druge strane, nije loše vidjeti film koji prikazuje haški sud u pravom svjetlu, bez obzira koliko priča na trenutke patila od banalnosti. Kirk Honeycutt, poznati filmski kritičar magazina Hollywood Reporter, odmah je izjavio da mu se film sviđa zbog svoje realističnosti.Tarik Filipović i supruga Lejla snimljeni u hotelu Hyatt pred početak premijere filma "Storm". Foto: Josip RegovićTarik Filipović i supruga Lejla snimljeni u hotelu Hyatt pred početak premijere filma "Storm". Foto: Josip Regović Ponovno u filmu nema srpskih glumaca koje je, izgleda, i dalje strah prihvatiti ulogu nekog srpskog ratnog zločinca pa tako, pored spomenutih, Marinko Prga glumi Srbina koji prijeti svjedokinji, Leon Lučev glumi pripadnika umjerene srpske struje iz Banja Luke, dok Jadranka Đokić glumi Hajdarevićevu udovicu. U skladu s time Tarik Filipović je došao na vikend u Berlin zajedno sa suprugom Lejlom, a pridružili su mu se Leon Lučev i Krešimir Mikić. Kako se Tarik Filipović u filmu od 110 minuta pojavljuje u nekih 12 minuta, Mikić u 10 minuta a Lučev u tri i pol, onda nitko od njih nije govorio na konferenciji za novinare na kojoj se nije čulo ništa posebno novo o djelovanju haškog suda.
Valjda je i ta mala minutaža bila dovoljna da Lučev i Mikić, dok su čekali premijeru u hotelu Hyatt, odbiju pozirati hrvatskom fotografu. Kako nam je rekao taj fotograf, na kraju su bacali novčić ali novčić se nije okrenuo na pravu stranu i fotografiranja u hotelu nije bilo, već samo na crvenom tepihu, pred ulazak u dvoranu. Za razliku od njih, Tarik Filipović pozirao je i sa suprugom Lejlom i sa redateljem Hansom-Christianom Schmidom.
No, ako sam tražio najluđi trenutak subote onda je to sigurno bio film «Rage» redateljice Sally Potter. Dakle, radi se o filmu koji se teško može nazvati filmom jer brojni poznati glumci kao Jude Law, Steve Buscmi, Judi Dench i tako dalje glume osobe iz modnog svijeta. Sally Potter svakog od njih intervjuira, oni pričaju u kameru, a iza njih se mijenja boja pozadine. Ono što oni pričaju je veličanje Jude Law kao travestit Minx u filmu "Rage" redateljice Sally PotterJude Law kao travestit Minx u filmu "Rage" redateljice Sally Pottervlastitog rada, dizajner priča kako odjeća nije samo odjeća već poruka, fotograf objašnjava kako je njegov rad suludo važan, modna kritičara objašnjava koliko je ona važna, a kako su to sve odreda infantilne izjave, tako vam je jasno da se Sally Potter ismijava s modnim svijetom. Problem je u tome da nakon 40 minuta izjava film gubi na duhovitosti tako da je barem petina publike napustila dvoranu prije kraja filma. Šteta što Sally Potter ne prati hrvatsku modnu scenu jer je mogla od «bisera» raznih Grubnića i Gotovčevih s lakoćom sastaviti drugi dio filma. U svakom slučaju, Jude Law u ulozi travestita Minxa neprepoznatljiv i sjajan.
Na svu sreću, dan je završio gledanjem novog filma Claudea Chabrola nazvan «Bellamy» sa Gerardom Depardieom u ulozi policijskog inspektora. Chabrol ima 78 godina, Depardieu ima 60 godina ali ovo im je prva filmska suradnja. Na sreću, odlična. Šteta što film nije u konkurenciji za nagrade. Zato pogledajte foršpan filma «Bellamy».

Vezane vijesti

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Kada Steven Soderbergh predstavlja svoj novi film, to je uvijek veliki događaj, kao što se u srijedu dogodilo u Berlinu kada je predstavio svoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika