10.02.2009. / 00:00

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale 5. dan: Gorbačov i Leonardo di Caprio druže se na festivalu

Humanitarna večer "Cinema for Peace" već se osam godina održava za vrijeme Berlinalea i an njoj brojne svjetske face pričaju što treba učiniti za mir u svijetu

Mihail Gorbačov i Leonardo di Caprio tijekom večeri nazvane "Cinema for Peace".Mihail Gorbačov i Leonardo di Caprio tijekom večeri nazvane "Cinema for Peace".Što imaju zajedno Leonardo di Caprio i Mihail Gorbačov? Ništa naročito, ali u ponedjeljak uvečer spojeni su u Berlinu zbog humanitarne večeri nazvane «Cinema for Peace». Dakle, to vam izgleda ovako, izmisli se neki humanitarni razlog tijekom Berlinalea, pa se onda skupe poznate osobe, pa onda one lamentiraju o nečem važnom, evo, recimo, miru. Tako su se u ponedjeljak uvečer okupili Gorbačov i Di Caprio, bivši njemački ministar Joschka Fischer, vođa grupe Pink Floyd Roger Waters, Nadja Auermann, Roman Polanski, Ben Kingsley, Paolo Coelho, Bob Geldof, Boris Becker, Keanu Reeves i mnogi drugi. I tako oni već osam godina. A mira nigdje, a filmovi generalno sve lošiji.
Sva sreća da su djevojke sve ljepše. Dugonoga Lily Cole zanemarit će manekensku karijeru zbog CambridgaDugonoga Lily Cole zanemarit će manekensku karijeru zbog CambridgaNe marim osobito za manekenke ali bilo mi je jako zanimljivo to što u filmu «Rage» redateljice Sally Potter glumi Lily Cole, 20-godišnja britanska manekenka koja je već do sada zaradila 10 milijuna funti. Nije u tome ništa čudno, čudno je to što je ista upisala Cambridge fakultet, rekla da će više studirati no hodati po modnim pistama, a modni agenti su se odmah uskokodakali govoreći kako će zbog toga izgubiti nekoliko milijuna funti u slijedećih tri godine. Zato sam se odmah bacio na dogovaranje intervjua s Lily Cole, s time da me intrigiralo i to što je nešto petljala ili još uvijek petlja s Judeom Lawom. Našli smo se u nedjelju u Grand Hotel Esplanade u Berlinu i ta djevojčica doista izgleda prekrasno, Visoka je 1,80 m, ima baby face, ali ostatak očarava. Došla je u nekakvoj haljinici-minici za koju mi je rekla da je od Chanela ali ne bih se mogao zakleti da je rekla baš Chanel jer sam je više gledao no slušao. Uglavnom, vrlo je pristojna, trudila se uvjeriti me da nisu sve manekenke glupe, da je to stvar generaliziranja, i da doista želi završiti fakultet. Ovo joj nije prva filmska uloga, a ako se mene pita dat ćemo joj šansi koliko god hoće da nam dokaže da misli ozbiljno.
Lily Cole popravila je znatno moje loše raspoloženje koje je pokvario poznati švedski redatelj Lukas Moodysson. Priča ide ovako - čovjek osvaja nagrade na brojnim festivalima u posljednjih 12 godina te dolazi u Berlin kako bi u konkurenciji za Zlatnog medvjeda prikazao svoj novi film «Mammoth». To mu je prvi film na engleskom jeziku i glavne uloge glume Gael Garcia Bernal i Michelle Williams, majka djeteta Heatha Ledgera. Za Gaelom Garciom Bernalom vrištale su tinejdžerke što nije pomoglo filmu "Mammoth".Za Gaelom Garciom Bernalom vrištale su tinejdžerke što nije pomoglo filmu "Mammoth".Naravno, ubijem se da dobijem intervju jer svi hoće Moodyssona, ako će netko dobiti nagradu onda je to on. Kad ono, ćorak. Novinari potpuno izvižde film, a skupina novinara koja daje ocjene filmovima u magazinu Screen dala mu je prosječnu ocjenu 0,8 u rasponu od nula do četiri. Ne sjećam se kada je neki film u konkurenciji u Berlinu dobio tako loše ocjene. Ali, kako sad otkazati intervju sa Moodyssonom kada si se borio za njega? Nikako, pa tako dođem ujutro u hotel Adlon a agent me dočekao sa slijedećim riječima: «Deane, Moodysson je svjestan da mu je film izviždan, svjestan je da su kritike jako loše, ali bolje i loša kritika no nikakva. I loša kritika stvara medijsko zanimanje za film. Zato se nemoj obazirati ni na što, možeš ga pitati sve, pa i o tome kako podnosi loše kritike». Ajde, kada me već tako savjetuju, pitat ću ga. «Ne čitam kritike», kaže meni Moodysson. Pa kako onda znaš da su ti pregazili film kao plitak potok? Naravno da čita, te taštine i te kako čitaju kritike, koliko god šutjeli o tome. I da, nisam vam napisao o čemu se radi u filmu. Što će vam to kad film nikada neće doći u hrvatska kina, a kada se prikaže na televiziji, zaboravit će te već na ovaj tekst. Ali ako ste uporni, pogledajte foršpan filma:

Vezane vijesti

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Kada Steven Soderbergh predstavlja svoj novi film, to je uvijek veliki događaj, kao što se u srijedu dogodilo u Berlinu kada je predstavio svoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika