13.02.2009. / 00:20

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale 8. dan: Starije žene u filmovima vole seks s mlađim muškarcima

Tko bi rekao da će Berlinale, tradicionalno poznat po filmovima s jakim političkim nabojem, ove godine biti prepoznat po filmovima s jakim seksualnim nabojem.

Renee Zellweger u Berlinu je zbog filma "My One and Only" koji konkurira za Zlatnog medvjedaRenee Zellweger u Berlinu je zbog filma "My One and Only" koji konkurira za Zlatnog medvjedaKoja je tema koja se pojavljuje u vrlo mnogo filmova prikazanima na ovogodišnjem Berlinaleu? Odgovor glasi: ljubavne veze između mlađih muškaraca i starijih žena, kao i obrnuto. Počelo je s filmom «Žena kojoj sam čitao» u kojem se mnogo starija Kate Winslet igra s 15-godišnjim momčićem kojeg glumi David Kross. Nastavilo se s filmom «The Private Live of Pippa Lee» u kojem je Robin Wright-Penn 50-godišnjakinja koja je u braku s 80-godišnjakom (glumi ga Alan Arkin), a kada sazna da je on vara sa svojom prijateljicom (Winona Ryder) uskoči u krevet svog 35-godišnjeg susjeda (Keanu Reeves). Slijedio je film «Cherie» iz konkurencije za nagradu Zlatni medvjed u kojem Michelle Pfeiffer glumi umirovljenu kurtizanu Leu de Lonval koja živi bogato na početku 20. stoljeća u Parizu i spanđa se sa 19-godišnjim Fredom Pelouxom (Rupert Friend). A tu je i film «An Education» u kojem se 16-godišnja Jenny (Carey Mulligan) spetlja sa barem dvostruko starijim frajerom (Peter Saarsgard) za koji je scenarij napisao Nick Hornby. Onda film «Kontesa» koju je režirala Julie Delpy, ujedno i glavna glumica u filmu, gdje se ona nakon smrti muža spetlja sa daleko mlađim muškarcem kojeg glumi njemački glumac Daniel Bruhl. U četvrtak uvečer prikazan je i novi film Andrzeya Wayde «Tatarak», također u konkurenciji za Zlatnog medvjeda, u kojem se Krystina Janda zaljubljuje u 30 godina mlađeg Pawela Szajda. Sve koje sam intervjuirao smatrali su da je to nešto sasvim normalno. Kate Winslet mi je rekla «pa nisam baš vidjela da je on bježao iz kreveta na drugu stranu sobe», Keanu Reeves i Robin Wright-Penn gotovo su u glas rekli «Let's rock'n'roll» a Reeves je dodao «neka svatko radi ono što mu se sviđa», a 23-godišnja Carey Mulligan kazala je kako je u svojim tinejdžerskim danima dva puta bila u vezi s daleko starijim muškarcima pa joj to nije ništa čudno. Tko bi rekao da će Berlinale, tradicionalno poznat po filmovima s jakim političkim nabojem, ove godine biti prepoznat po filmovima s jakim seksualnim nabojem. Parker Posey, žena koja ne zna što je CV, na konferenciji za novinareParker Posey, žena koja ne zna što je CV, na konferenciji za novinare
Jak seksualni naboj ima i Parker Posey, 40-godišnja američka glumica koja s Demi Moore glumi u filmu «Happy Tears». Posey je poznata i pod nadimkom «Kraljica nezavisnih filmova» jer je ne zanimaju velike holivudske produkcije, popustila je samo jednom, kada je pristala na ulogu u filmu «Povratak Supermana». Kažem joj da ima impresivan CV s listom nezaisnih filmova u kojem je glumila. «Molim?», pita ona, a ja opet «impresivan CV», na što će ona «a što je to CV?». Rekao sam joj na latinskom, curriculum vitae, nije pomoglo, a onda sam rekao «impresivan rezime». Tada je shvatila, a ja sam shvatio da bi bilo bolje da nisam ni sjeo s njom za stol. Kolegica koja ju je također intervjuirala rekla mi je da misli da je Posey pod utjecajem droga. Ako je istina, onda te droge zaista žestoko lupaju.
E, sad, ja ne znam što lupa Claudiu Lossu, 32-godišnju peruansku redateljicu, kao što ni ne znam što je bilo selektorima Berlinalea koji su uvrstili njezin film «The Milk of Sorrow» u konkurenciju za Zlatnog medvjeda. Naslov filma je naziv navodne bolesti koja se prenosi dojenjem djece koja su začeta silovanjem tijekom terorističkog rata u Peruu. Majka priča kćeri priču o sedamdesetima i osamdesetima godinama prošlog stoljeća u Peruu kada su se zbivala silovanja, te kaže kako u njezinom selu samo jedna žena nije bila silovana, a to je ona koja se branila tako što je u vagini držala krumpir. Dalje neću pričati, nema potrebe.Ashton Kutcher i Demi Moore na premijeri filma "Happy Tears"Ashton Kutcher i Demi Moore na premijeri filma "Happy Tears"
Kako se približava kraj ovogodišnjeg Berlinela tako je i puno novinara već otputovalo iz Berlina. Ostali su oni najozbiljniji tako da na konferenciji za novinare u povodu filma «My One and Only» glavna glumica Renee Zellweger nije bila bombardirana glupim pitanjima, dapače, niti jedno pitanje nije bilo maloumno, što su morali trpjeti brojni njezini kolege prethodnih dana. A i film nije loš, dapače.

Vezane vijesti

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Kada Steven Soderbergh predstavlja svoj novi film, to je uvijek veliki događaj, kao što se u srijedu dogodilo u Berlinu kada je predstavio svoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika