13.02.2009. / 12:22

Autor: Martina Čizmić

Microsoft za autora crva Conficker nudi 250 tisuća dolara nagrade

Ovo nije prvi put da je Microsoft odlučio ponuditi nagradu za otkrivanje autora nekog virusa

Otkako je se crv Conficker pojavio u listopadu prošle godine, inficirao je milijune računala diljem svijeta.
Zato je Microsoft odlučio uzvratiti udarac. Za ime autora crva nudi 250 tisuća dolara, jer napad crvom vidi kao kriminalno djelo.

"Ljudi koji izrađuju ove štetočine trebaju biti kažnjeni", rekao je Geoge Stathakopulos iz Microsofta.

"Naša je poruka veoma jasna. Tko god je napravio ovog crva prouzročio je veliku štetu našim korisnicima. Sada šaljemo poruku kako ćemo učiniti sve da autora pronađemo", dodao je Stathakopulos.

Prema nekim procjenama diljem svijeta inficirano je oko 12 milijuna računala. Conficker napada računala koja nemaju adekvatnu zaštitu i otkriva različite lozinke i korisnička imena koje korisnici koriste.

Crv te podatke šalje svom kreatoru, čime računala i njihove korisnike čini ranjivima za različite oblike elektroničkih krađa podataka i informacija. Također, pomoću tih podataka autor crva može preuzeti kontrolu nad inficiranim računalom i tako prouzročiti još veću štetu. Inficirana računala tako mogu postati mehanizmi za slanje neželjene pošte, mjesto za skrivanje piratskog materijala ili pokretanje drugog napada.

Stručnjaci za računalnu sigurnost savjetuju korištenje kombinacije slova i brojki te velikih i malih slova u lozinkama.

Crv trenutno samo prikuplja podatke, ali i zadaje velike glavobolje sistemskim administratorima koji u većini slučajeva nakon otkrivanja infekcije moraju mijenjati sva korisnička imena i lozinke.

Microsoft se udružio sa različitim antivirusnim kompanijama, providerima domena, akademijama, internetskim providerima i drugima kako bi organizirao globalni protuudar.

Ovo nije prvi put da je Microsoft odlučio ponuditi nagradu za otkrivanje autora nekog virusa. Još 2003. osnovao je svoj program nagrađivanja, a 2005. isplatio je 250 tisuća dolara dvojici kompjutoraša koji su uspjeli identificirati autora ozloglašenog crva Sassera. Autor je uhićen i osuđen na zatvor u Njemačkoj.

Nagrade su raspisane i za autore crva Blaster, MyDoom i Sobig, no oni još nisu pronađeni.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika