16.02.2009. / 07:55

Autor: Hrvoje Šimičević

Jedini slovenski zastupnik protiv blokade: 'Politika moje vlade prema Hrvatskoj je pogrešna'

"Puštam drugima da se bave tim problemima, jer je prema mom mišljenju stvar krenula naopako, tamo gdje se to nije smjelo dogoditi. Odustao sam od aktivnog političkog djelovanja u hrvatsko-slovenskom sporu jer više ne znam na koji način mogu utjecati na ovo pitanje", ističe Juri

Aurelio JuriAurelio JuriSlovenski političar i poslanik Pahorove stranke Socijalnih demokrata (SD) Aurelio Juri, poznat i kao jedini zastupnik koji je glasao protiv blokade pregovora Hrvatske i EU u slovenskom parlamentu, kazao je za nacional.hr kako je razočaran trenutačnom politikom aktualne vlade, najavivši da će zbog toga odustati i od nove kandidature za mjesto u Europskom parlamentu. "Mogu vam samo kazati ono što sam pojasnio i slovenskim političarima i javnosti. Ne slažem se sa politikom moje sadašnje vlade i moga predsjednika stranke po pitanju odnosa prema Hrvatskoj i Uniji.

Pošto sam ostao jedan od rijetkih političara u Sloveniji koji se ne slaže sa blokadom Hrvatske, odstupiti ću od svih funkcija koje se institucionalno bave tim pitanjem", kazao je Juri, koji je poziciju zastupnika u Europskom parlamentu naslijedio od aktualnog premijera i predsjednika SD-a Boruta Pahora. Od početka reaktualizacije bilateralnih problema između Hrvatske i Slovenije, Juri je kritičar Pahorovih političkih 'metoda', a u jednom je intervjuu hrvatsku blokadu nazvao 'trijumfom Jelinčičeve i Podobnikove nacionalne demagogije'. Posebno je isticao kako su slovenski argumenti vrlo slabi, kritizirajući pritom slovensku administraciju da nastoji izbjeći pravno razrješavanje pograničnog spora, te se pritom koristi populističkom retorikom.

Naime, Juri je smatrao kako je Slovenija između ostalog trebala prihvatiti hrvatsko jamstvo Europskoj uniji da pristupni dokumenti ne prejudiciraju pregovore o granici, što bi, kako je kazao, 'bila slovenska diplomatska pobjeda'. Umjesto toga, prema njegovom mišljenju, u javnosti je stvorena iluzija kako će se grubom iznudom u pregovorima riješiti pitanje granica. Zbog svojih stavova, Juri je dao i ostavku na mjesto potpredsjednika u zajedničkom parlamentarnom odboru Europske unije i Hrvatske. "Ne dajem intervjue stranim medijima kad me pitaju za mišljenje o trenutačnom bilateralnom sporu.

Puštam drugima da se bave tim problemima, jer su prema mom mišljenju stvar krenula naopako, tamo gdje se to nije smjelo dogoditi. Odustao sam od aktivnog političkog djelovanja u hrvatsko-slovenskom sporu jer više ne znam na koji način mogu utjecati na ovo pitanje", istaknuo je za nacional.hr slovenski političer, te dodao da mu je žao što Hrvatska nije prihvatila kompromis temeljen na dogovoru bivših premijera Janeza Drnovšeka i Ivice Račana.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika