16.02.2009. / 07:26

Autor: Hina

Slovenci u sklopu reforme tipkovnica, ukidaju slovo đ

Među ostalim, na novoj bi tipkovnici komande trebale biti na slovenskom umjesto engleskom jeziku, npr. "Izbriši" umjesto "Delete"

Slovenci će uskoro dobiti novi standard za nacionalnu tipkovnicu, na kojoj će slovo "ć" iz drugog biti prebačeno u treći red, dok će slovo "đ" biti dostupno samo pritiskom kombinacije nekoliko tipaka.

Riječ je samo o dvije pojedinosti u opsežnoj reformi koju je predložio nacionalni zavod za standardizaciju (SIST) u suradnji s Microsoftom i međunarodnom inicijativom "Otvoreni kod", a na promjenama se radilo čak godinu i pol dana.

Među ostalim, na novoj bi tipkovnici komande trebale biti na slovenskom umjesto engleskom jeziku, npr. "Izbriši" umjesto "Delete", a o prijedlogu se još vodi javna rasprava. Dok neki tvrde da je riječ o projektu "nacionalne tipkovnice" kojom će se nedostupnijima učiniti slova kojih nema u slovenskoj abecedi, ima i kritičara koji navode da su se korisnici na sadašnju tipkovnicu i raspored slova tako naviknuli te da će nova samo otežati pisanje i stajati mnogo novca jer će među ostalim trebati naručiti 40.000 novih tipkovnica za državnu upravu, od čega će dobavljači u vrijeme ekonomske krize malo popraviti poslovanje.

Među ostalim, uvođenje nacionalne tipkovnice omogućilo bi i lakšu dostupnost, odnosno pisanje znakova koji se sve češće koriste, poput znaka za zajedničku europsku valutu euro koji je u Sloveniji službena valuta već dvije godine, te znaka @ koji se koristi u adresama elektroničke pošte.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika