17.02.2009. / 14:28

Autor: Martina Čizmić

Video: Slovenci ne znaju tko im je autor himne, za naziv krive Hrvate

Misteriozno "lj" koje se uvuklo u ime te pjesme i pretvorilo ju u Zdravljica mogu zahvaliti iliriskim ili srbohrvatskim tiskarima i povjesničarima

Slovenci i dalje nisu sigurni tko im je autor himneSlovenci i dalje nisu sigurni tko im je autor himneSlovenija slavi gotovo 20 godina od samostalnosti, a još uvijek se vode prijepori oko imena njihove himne, ali i imena autora.

Poznati slovenski pjesnik Franc Prešern napisao je pjesmu Zdravica još davne 1844. godine. Točnije tada se pjesma zvala "Sdraviza". No, misteriozno "lj" koje se uvuklo u ime te pjesme i pretvorilo ju u Zdravljica mogu zahvaliti iliriskim ili srbohrvatskim tiskarima i povjesničarima. Naime, slovenski jezik ne poznaje slovo "lj".

I sve to ne bi bio problem da Slovenci zapravo nisu sigurni tko je autor te sporne himne. U službenom listu, navedeno je da je "slovenska himna Prešernova Zdravljica". Ali, još je 1995. godine Muzikološki institut naveo kako je "slovenska himna Zdravljica Stanka Premrla".

Naime, prema svim standardima autor glazbe za himnu je Stanko Premrl, a ne France Prešeren, koji je samo autor riječi. Upravo zato, trebalo bi se govoriti o himni Stanka Premrla. Naravno, ukoliko se riječi himne ne pjevaju već recitiraju, to nije himna nego pjesma.

Pa ipak, Slovenci i dalje, gotovo 15 godina svoju himnu pripisuju Prešernu.

Rock verzija slovenske himne u izvedbi Lačnog Franza iz 1987. godine

Parodični spot na slovensku himnu

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika