19.02.2009. / 07:26

Autor: Martina Čizmić

Granice demokracije: NY Post karikaturom povezao Obamu i mrtvu čimpanzu

Kako je posljednjih dana upravo američki predsjednik Obama žestoko zagovarao upravo taj Zakon, a u srijedu ga je i potpisao, veza je veoma vidljiva

"Sada će morati naći nekog drugog majmuna da potpiše zakon o poticajima"

Foto: AP"Sada će morati naći nekog drugog majmuna da potpiše zakon o poticajima" Foto: APKarikature su posljednjih godina podigle mnogo prašine u svijetu. Iako je Amerika poznata po svojim liberalnim gledištima prema iskazivanju mišljenja pojedinca, nedavna karikatura u NY Postu možda je ipak prešla granice dobrog ukusa.

Karikatura prikazuje dvojicu policajaca koji ubijaju čimpanzu na ulici uz komentar "Sada će morati pronaći nekog drugog majmuna da potpiše zakon o poticajima".

Kako je posljednjih dana upravo američki predsjednik Obama žestoko zagovarao upravo taj Zakon, a u srijedu ga je i potpisao, veza je veoma vidljiva.

Aktivist za ljudska parava Al Sharpton ocijenio je karikaturu "problematičnom" zbog povijesne konotacije na napade na afro-amerikance koji su nazivani majmunima.

No, Sharpton smatra da bi se Post trebao izjasniti što je točno karikaturom želio reći. Prije svega jer je ovih dana u Americi čimpanza nožem napala svoju vlasnicu, a njenu prijateljicu ozbiljno ozlijedila. Policija je na kraju morala ubiti čimpanzu jer ju nisu mogli savladati.

U Postu tvrde da je karikatura "parodija na trenutne vijesti, odnosno poludjelu čimpanzu", ali dodaju da se u pozadini osjeti i ismijavanje pokušaja Washingtona da oživi ekonomiju.

Mnogo čitatelja Posta prokomentiralo je karikaturu kao rasističku i neosjetljivu.

Kolumnist, koji je karikaturu objavio na stranici Posta, kaže da je karikatura "bezazlena" te da sugerira kako je zakon toliko loš da ga je mogao napisati i majmun. "U najprovokativnijem smislu, uspoređuje predsjednika i poludjelu čimpanzu", smatra kolumnist. No, uvođenje nasilja i pitanja rase u politiku uvijek je bilo kontroverzno.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika