19.02.2009. / 14:22

Autor: Hina

Čović predlaže BiH kao federalnu državu sa 4 jedinice

Čović je dodatno objasnio kako bi BiH ubuduće imala jednog predsjednika i dva zamjenika iz različitih naroda, Zastupnički dom kojega bi činilo 90 zastupnika, dvostruko više nego sada, a umjesto Vijeća ministara utemeljila bi se klasična vlada na čelu s premijerom

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović sačinio je dokument pod nazivom Osnovi Ustava BiH koji će u subotu predstaviti predsjednicima Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanu Tihiću i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku, prenose u četvrtak mediji u BiH najavljujući novi susret trojice političkih čelnika koji od listopada 2008. pregovaraju o mogućim ustavnim promjenama u toj zemlji.

Kako piše "Dnevni avaz", Čović u načelu predlaže ustroj BiH kao federalne države koja se sastoji od četiri federalne jedinice što je na tragu ranijeg dogovora trojice političkih vođa postignutog u Banjoj Luci.

Čović je dodatno objasnio kako bi BiH ubuduće imala jednog predsjednika i dva zamjenika iz različitih naroda, Zastupnički dom kojega bi činilo 90 zastupnika, dvostruko više nego sada, a umjesto Vijeća ministara utemeljila bi se klasična vlada na čelu s premijerom.

Slična rješenja bila su ponuđena i u paketu ustavnih amandmana iz travnja 2006. godine koji je na kraju odbačen u Parlamentu BiH zbog protivljenja zastupnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i HDZ 1990.

Čović ovoga puta predlaže da država i dalje bude nositelj ovlasti na planu obrane i sigurnosti, vanjske politike, izbornog zakonodavstva, vanjske trgovine, carinske i monetarne politike te financija.

Država BiH također bi odlučivala o pitanjima iz područja kaznenog i civilnog zakonodavstva, međunarodnog prometa te ispunjavanja europskih standarda u različitim područjima.

Nove teritorijalne jedinice bi pak, predlaže Čović, odlučivale o gospodarskoj politici, obnovi, organizaciji sudske vlasti, pitanjima lokalne uprave i samouprave, trgovine, ugostiteljstva i turizma te komunalnoj politici.

Takav koncept Čović je u srijedu već predstavio američkom i njemačkom veleposlaniku BiH Charlesu Englishu te Joachimu Schmidtu.

"Mislim da je ovo što sam predložio dobar put da se o tome u subotu načelno dogovorimo", izjavio je Čović istaknuvši kako je potporu već dobio od veleposlanika Englisha.

Sam američki veleposlanik kazao je kako njegova vlada podupire svaki dogovor koji postignu domaći političari kako to pokušavaju Čović, Tihić i Dodik.

Tihić je pak uoči novih pregovora najavljenih za 21. veljače izjavio kako u načelu podupire brojna rješenja sadržana u Čovićevu prijedlogu, posebice ona o izboru predsjednika BiH te uspostavi klasične vlade umjesto Vijeća ministara koje sve odluke mora donositi konsenzusom.

U HDZ 1990. drže pak kako odlučivanje o novim ustavnim rješenjima ne može biti povlastica tek nekolicine političara.

Zastupnici ove stranke u Parlamentu BiH Martin Raguž i Vinko Zorić iznijeli su prijedlog da se utemelji radna skupina koja bi pripremila prijedlog novog ustava. Objašnjavajući taj prijedlog Raguž je izjavio novinarima kako je on nužan nakon što su Čović, Tihić i Dodik na potpuno različite načine interpretirali sadržaj dogovora kojega su do sada navodno postigli.

Vezane vijesti

SDA se neće dragovoljno povući iz vlasti

SDA se neće dragovoljno povući iz vlasti

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u utorak nakon susreta u Mostaru s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem da se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika