21.02.2009. / 17:41

Autor: Hina

Dodik ucijenio BiH čelnike: 'Priznajte mogućnost samoodređenja RS-a ili ništa od pregovora'

"Rekao sam im kako je Republika Srpska kao državotvorni entitet u BiH uvjet daljnjih razgovora o ustavu", izjavio je Dodik novinarima pošto je otišao sa sastanka s Tihićem i Čovićem u Mostaru.

Milorad DodikMilorad DodikPremijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u subotu kako je otišao sa sastanka s predsjednicima Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Draganom Čovićem zato što nisu pristali priznati državotvornost Republike Srpske niti su dopustili mogućnost samoodređenja tog entiteta.

"Rekao sam im kako je Republika Srpska kao državotvorni entitet u BiH uvjet daljnjih razgovora o ustavu", izjavio je Dodik novinarima pošto je otišao sa sastanka s Tihićem i Čovićem u Mostaru.

Sugerirajući kako je odlučio zaoštriti svoju poziciju u pregovorima o reformama u BiH, uključujući i moguće ustavne promjene, Dodik je izjavio da je od partnera u pregovorima odlučio zatražiti suglasnost za referendum o mogućem odcjepljenju Republike Srpske od BiH. "Kada to prihvate, vratit ćemo se raspravi o ustavnim promjenama", izjavio je Dodik.

Dodik ustrajava na tome da se u novi ustav BiH ugradi odredba po kojoj bi Republika Srpska mogla provesti referendum o samoodređenju u razdoblju od tri godine od trenutka proglašenja novog ustava.

Čović i Tihić na mostarskom su sastanku također predložili unutarnje preustroje BiH, slične ponajprije po tome što sugeriraju potrebu jačanja državnih institucija, poput uspostave klasične vlade umjesto sadašnjega Vijeća ministara.

Prijedlozima HDZ-a BiH i SDA zajednička je i moguća nova teritorijalna organizacija BiH jer govore o novim regijama, to jest teritorijalnim cjelinama koje bi se uspostavile umjesto sadašnjih entiteta.

Razlika je u tome što HDZ BiH predlaže uspostavu četiriju regija umjesto sadašnja dva entiteta, a SDA misli kako ih može biti "od četiri do devet", ovisno o kriterijima za njihov ustroj.

Unatoč subotnjem prekidu pregovora zbog nepomirljivih stajališta čelnika triju stranaka, Dragan Čović je ustvrdio kako to nije kraj nastojanja da se ipak postige dogovor o reformama u BiH.

"Proces nije prekinut", izjavio je Čović i objasnio da su pregovori prekinuti zato što je utvrđeno da za njih nema normalnih uvjeta.

Ocijenjeno je i da u sadašnjoj situaciji ne bi bilo pametno otvarati nove rasprave o stvarima o kojima nema suglasnosti, dodao je predsjednik HDZ-a BiH.

Sulejman Tihić ocijenio je pak kako je radikalizacija Dodikovih stajališta povezana i s kaznenom prijavom koju je protiv njega podnijela Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) zbog sumnje za zloporabu službenog položaja i ovlasti.

"To (prijava) je samo dolilo ulje na vatru", rekao je Tihić, ističući pritom kako su "stvari krenule nizbrdo" već nakon prošlog sastanka trojice čelnika u Banjoj Luci, kada je prvi put otvoreno pitanje nove unutarnje organizacije BiH.

Tihić i Čović ipak vjeruju da će se pregovori nastaviti, a kako je najavljeno, novi sastanak trojice političkih čelnika pokušat će se organizirati već za dva tjedna.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika